30 godina lideri opozicije se bespoštedno bore za prvo mjesto
Divanović

Autorski tekst Divanovića

30 godina lideri opozicije se bespoštedno bore za prvo mjesto "ispod crte", pobjeda im dalja od Mjeseca

Liderima crnogorske opozicije jedino važno je da imaju dobar izgovor za trajući neuspjeh. Jer kad im Odbor za izborno zakonodavstvo uskrati višedecenijski alibi o "pokradenim izborima", biće primorani da konačno svojim biračima podnesu račune i dovedu u pitanje svoje političko trajanje, naveo je u autorskom tekstu Nikola Divanović, poslanik DPSa koji u nastavku prenosimo.

Već 30 godina lideri opozicije se bespoštedno bore za prvo mjesto "ispod crte". Uglavnom su to poznata lica sa poznatom ideologijom. Ili bez nje. Sa dobro poznatim političkim ciljem - opstajati u zoni komfora. A boravak u tzv. zoni komfora, kako to definišu psiholozi, nije ništa drugo do parališući strah od nemoći.

Stoga je liderima crnogorske opozicije jedino važno da imaju dobar izgovor za trajući neuspjeh. Jer kad im Odbor za izborno zakonodavstvo uskrati višedecenijski alibi o "pokradenim izborima", biće primorani da konačno svojim biračima podnesu račune i dovedu u pitanje svoje političko trajanje.
Zato je rad Odbora toliko važan opozicionim liderima - od njegovog uspjeha im zavisi izlazak iz zone komfora koji se nije dogodio nikada za proteklih 30 godina, ako izuzmemo par sitnih iskoraka kada su u pojedinim opštinama, kratkoročno demonstrirali sav nesklad i bezidejnost lokalnih koalicionih aranžmana.

Otvoreni politički rat za zonu komfora između DF-a i Demokrata, odnio je već i neke kolateralne žrtve. U DF-u je došlo do "raslojavanja" između centrale i lokalnih lidera, u kojem su ovi drugi žrtvovani, upravo zbog viših interesa unutar zone komfora.

Demokrate, odveć iscrpljeni lažnom slikom koju su kreirali sami o sebi i koja im danas predstavlja ozbiljnu prijetnju, nemaju snage da svog političkog mentora iz Crnogorske, od kojeg ovih dana dobijaju prijeko potrebnu njegu i pomoć, zaštite od neprimjerenog medijskog linča.

Dakle, ni iskusniji opozicioni prvaci, ni mlađani "čistači-egzekutori" opozicione scene, očito nemaju kapaciteta da iskorače iz zone komfora i zauvijek napuste gubitničku matricu opozicionog djelovanja. Nema nikakve sumnje da ih sjećanja na nekad moćni Bulatovićev SNP, koji ni uz svu logističku podršku Miloševićevog režima nije uspio da pobijedi DPS, opominje na činjenicu da je tek danas, njima kao opozicionim nasljednicima, taj cilj - dalji od Mjeseca. I bilo bi jako korisno da im neko došapne da tetka Mirini recepti za crnogorsku opoziciju iz nedeljnika "Duga" odavno više nijesu u modi, kao i da je strpljenje evropskih partnera pri samom kraju.

Vrijeme političkog komformizma u Crnoj Gori je zauvijek prošlo. Što prije to shvate - bolje za njih.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.