Uginula riba i dalje pluta Limom, ribolovci će tražiti moratorijum na ribolov
Foto:Green Home

Masovni pomor ribe

Uginula riba i dalje pluta Limom, ribolovci će tražiti moratorijum na ribolov

Predstavnici organizacije Green Home su sa predstavnicima bjelopoljskog ribolovnog društva “Sinjavac" juče obišli lokaciju na kojoj je evidentiran masovni pomor ribe u rijeci Lim. Ono što je zabrinjavajuće je, upozoravaju oni, što se i nakon tri dana od incidenta mogu jasno uočiti veće količine uginule ribe koja i dalje pluta rijekom.

Kako je saopšteno obilaskom terena uočen je ispust, koji se nalazi neposedno ispod jedne fabrike. Voda iz ispusta je, tvrde iz ove organizacije, pjenušava, bjeličaste boje i mirisa sličnog amonijaku.

"Zabrinjavajuča je činjenica da se incident ovakvih razmjera u Crnoj Gori dešava drugi put u jako kratkom vremenskom periodu, odakle jasno proizilazi zaključak da nema nikakvog preventivnog djelovanja državnih organa, već se samo formalno djeluje na posljedice. Ovakvim pristupom mogu se očekivati samo učestaliji i incidenti većih razmjera.", kažu iz Green Home-a.

Upozoravaju da je ovim pričinjena nemjerljiva šteta po živi svijet.

"Vjerujemo da će rezultati analiza biti relevantni, kako bi se počinilac adekvtno procesuirao i definisale hitne mjere kontrole zagađenja i remedijacije, kako bi se sredina sanirala u mjeri u kojoj je to moguće.", saopštili su.

Treba uzeti u obzir, dodali su, da Lim i njegove pritoke trpe višedecenijska zagađenja iz različitih izvora, stoga je upitno u kakvom je stanju riblji fond.

"Neophodno je uraditi analizu stanja kvaliteta ribe i  stanja koncentracija akumuliranih štetnih materijama u ribama, kako bi se znalo da li ona bezbijedna za ishranu. Iz razgovora sa predstavnicima ribolovnog društva „Sinjavac“ saznali smo da nije rijetkost da kao ulov imaju ribu sa evidentnim anomalijama.Predstavnici bjelopoljskih ribolovaca su najavili da će u narednom periodu tražiti moratorijum na ribolov na Limu, sve dok se stanje ne sanira i suzbiju zagađenja.", navode iz Green Home-a.

NVO Green Home će sačekati rezultate analiza uzoraka prikupljenih od strane poljoprivrednog inspektora i državnog inspektora za vode, nakon čega će na osnovu dobijenih rezultata podnijeti krivične prijave.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.