Novi IPARD javni poziv za podršku preradi – novih 15,6 miliona eura bespovratne podrške
ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede

Novi IPARD javni poziv za podršku preradi – novih 15,6 miliona eura bespovratne podrške

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je novi IPARD javni poziv za podršku preradi u okviru kojeg će dodijeli novih 15,6 miliona eura bespovratne podrške.

Novi ciklus javnih poziva kroz IPARD program najavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović na konferenciji u Danilovgradu u julu ove godine, kojom prilikom je predstavio dosadašnje rezultate podrške EU i Vlade sektoru poljoprivrede.

Kako ističu iz ovog Vladinog resora, kroz otvorenu i partnersku saradnju kako sa evropskim partnerima, tako i sa korisnicima podrške, tokom realizacije prethodnog javnog poziva, prepoznata je potreba za otklanjanjem određenih barijera i uvođenjem novih prihvatljivih troškova.

"Izmjenjen je IPARD program i usvojena nova Uredba za sprovođenje, a sve u cilju što veće iskorišćenosti dostupnih sredstava podrške, ali i pojednostavljivanja i ubrzavanja procedura.", saopštili su.

Podsjećaju da je kroz prvi javni poziv za podršku preradi potpisano 20 ugovora i da se trenutno realizuju investicije od 11,9 miliona eura sa očekivanom bespovratnom podrškom od 4,9 miliona.

"Kroz novi IPARD poziv za preradu, zainteresovani aplikanti mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 40.000€ do 1.500.000€, dok podrška iznosi do 50% prihvatljivih troškova. Dodatna sredstva podrške od 10% mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada. Podrška se dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija. Kroz ovaj poziv prerađivačima je na raspolaganju 15,6 miliona eura bespovratne podrške.", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Predmet investicije, kako je pojašnjeno, može biti izgradnja, rekonstrukcija ili opremanje objekata za prijem i preradu proizvoda, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na proizvodnoj jedinici, investicije u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda.

Korisnici IPARD javnog poziva za preradu mogu biti pravna lica (mikro, mala i srednja) preduzeća, kao i kooperative. U skladu sa kriterijumima, korisnici mogu biti i velika preduzeća.

Podrška se, kako je saopšteno, dodjeljuje za preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda, za koje su postavljeni i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje potencijalni korisnici podrške moraju da zadovolje da bi ostvarili podršku kroz ovaj javni poziv.

U trenutku podnošenja zahtjeva za isplatu, u zavisnosti od sektora prerade, korisnici, kako se navodi, moraju imati:

"Sektor prerade mlijeka: minimalni kapacitet dnevne prerade od 500 l mlijeka;

Sektor prerade mesa: klanice sa minimalnim kapacitetom dnevnog klanja (8 radnih časova) od deset grla goveda ili 20 grla svinja ili 30 grla ovaca ili koza ili 3.000 komada živine;- prerada mesa sa minimalnim kapacitetom godišnje prerade od 10 t;

Sektor proizvodnje vina: minimalni kapaciteto od 2.000 l vina godišnje;

Sektor prerade voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje): pogoni za preradu voća i povrća registrovani u odgovarajućim registrima u skladu sa zakonom.

Sektor prerade maslina: minimalni kapacitet prerade od 500 kg;

Sektor prerade ribe i akvakulture: minimalni kapacitet godišnje prerade od 5 t."

Rok za podnošenje aplikacija je 4.novembar 2019. godine a svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranice Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranice za IPARD program – www.ipard.gov.me. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.