Poslanica SDSM u Tužilaštvi zbog slučaja „Reket“
Foto: Printscreen

Sjeverna Makedonija

Poslanica SDSM u Tužilaštvi zbog slučaja „Reket“

Poslanica SDSM – vladajuće stranke u Sjevernoj Makedoniji, Frosina Remenski, ispitivana je danas u Tužilaštvu za organizovani kriminila u okviru istrage slučaja nazvanog „Reket“.

Remenski koja je počasna predsjedniica nevladine organiciacije prvoosumnjičenog u toj aferi, Bojana Jovanovskog – „Bokija 13“, u izjavi novinarima je odbacila bilo kakvu svoju povezanost s tim slučajem.

Mediji su prenijeli da ona nije odgovorila na pitanje da li je kao počasna predsjednica tog „Međunarodnog saveza“ znala za planove i strategije te nevladine organizacije, i istakla da je sve što zna rekla tužiteljki Vilmi Ruskoskoj.

Rad „Međunarodnog saveza“ iz Skoplje, zbog sumnji da je koriščen za kriminal istražuju Tužilaštvo za organizovani kriminal i Finansijska policija, a o odnosima s tom nevladinom organizacijom u okviru istrage „Reketa“ ispitano je nekoliko privrednika i gradonačenika iz vladajuće stranke.

„Kao počasna predsjednica nisam bila upoznata sa svim obligacionim odnosima ‘Međunarodnog saveza’, a pred tužiteljkom sam odgovrila na ono što je traženo“, rekla je Remenski koja je donedavno bila i potpredsjednica SDSM.

Na pitanja novinara da li je je znala za poslove i gdje odlaze pare iz nevladine organizacije „Bokija 13“, Remenski je rekla da je, od kada se naziv te organzacije spominje u kontekstu krimala, „jasno stoji na stavu da to treba da se istraži“ i da ona „nema ništa protiv toga“.

„Kvalifikacije toga što je radio ‘Međunarodni savez’ ostaviću nadležnim organima“, rekla je Remenski.

Za svoje prijateljstvo s „Bokijem 13“ rekla je da „nije ništa posebno“ i da to što se „neko s njim fotografisao ne znači da je bio uključen u ‘reket’ „.

U istrazi „Reketa“ – iznude 1,5 miliona eura od jednog od nabogatijih Makedonaca, privrednika Jordana Kamčeva, da bi dobio bolji tretman u istrazi afere „Imperija“, do sada su osumnjičene tri osobe: Bojan Jovanovski, skopski privrednik Zoran Milevski i specijalna tužiteljka Katica Janeva.

Predistraga se u tom slučaju vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski, dok je Janeva u pritvoru od 21. avgusta.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.