Bijelo Polje: Počelo 49. izdanje „Ratkovićevih večeri poezije“(VIDEO)
Foto: Screenshot

Bijelo Polje: Počelo 49. izdanje „Ratkovićevih večeri poezije“(VIDEO)

U Bijelom Polju sinoć je svečano otvoreno 49. izdanje manifestacije „Ratkovićeve večeri poezije“.

Ovogodišnji program jedne od najznačajnijih i najdugovječnijih književnih smotri u našoj državi trajaće tri dana, a manifestaciju je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je naglasio kako je malo gradova u regiji u kojima jedna književna manifestacija može računati na nivo entuzijazma kakav se svakog septembra srijeće u Bijelom Polju, tokom trajanja „Ratkovićevih večeri poezije“.

"Tokom ove skoro dvije decenije novog milenijuma bili smo svjedoci gašenja nemalog broja književnih manifestacija u regionu, dok su se pjesničke zbirke na tržištu knjiga povlačile pred najezdom komercijalnih izdanja, a pozicija pjesnika u društvu sve je više postajala egzistencijalna avantura. U tom kontekstu otkriva se značaj istrajnosti koncepta „Ratkovićevih večeri poezije“, što nas obavezuje da se prema ovoj manifestaciji odnosimo s posebnom odgovornošću, ali i da tragamo za inoviranim formama popularizacije poezije i njenog uvezivanja s umjetničkim izrazima koje donosi novo doba. Država Crna Gora pravovremeno je prepoznala potrebu dodatnog angažmana, kojim bi se pomenuti problemi prevazišli, zahvaljujući čemu su 2010. godine Ratkovićeve večeri poezije dobile status manifestacije od posebnog značaja za kulturu, što je omogućilo ne samo njen opstanak, već i obezbjedilo bitnu logistiku za iznalaženje novih modela afirmacije pjesništva i književnosti uopšte",naglasio je on.

Tokom otvaranja, prisutne je pozdravio i predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

"Risto Ratković je galeriju likova iz naše sredine, svog zavičaja, portretisao paradigmatično u negativnom i pozitivnom smislu, onako kako to vanvremeno književnosti čini vispernije i ubjedljivije od svih naučnih oblasti. On je stub naše duhovnosti, srastao sa našom sviješću da mu se posvećujemo, ne samo godišnjim svečarskim i takmičarskim činom, već da kroz kulturnu razmjenu u okruženju pronosimo njegove pjesničke iskre i prozne slike vremena u kojem je živio", rekao je Smolović.

Direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ Kemal Musić kazao je kako je ta manifestacija, nakon gotovo pola stoljeća postojanja, i sama postala – poezija.

"Učvršćujemo naše temelje na promišljenostima i saznanjima, tradiciji i kulturnim, moralnim, socijalnim i etničkim vrijednostima, a sve u cilju njegovanja stvaralaštva i umjetničkog oblikovanja pojedinca i kolektiva, sa ambicijom da to bude znak prepoznavanja vrijednosti i suvi pečat na bogatoj crnogorskoj umjetničkoj sceni", istakao je on.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.