Moskovski Komersant: Izjava Đukanovića svojevrstan trenutak istine

Jedini se sjetio Rusije

Moskovski Komersant: Izjava Đukanovića svojevrstan trenutak istine

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je neočekivano za mnoge postao glavni advokat Rusije povodom obilježavanja godišnjice početka Drugog svjetskog rata u Poljskoj, gdje predsjednik Vladimir Putin nije bio pozvan, ocjenjuje danas moskovski Komersant radio.

U komentaru se navodi da odnosi Đukanovića i Kremlja u poslednje vrijeme "nisu bili jednostavni", ali da je ipak "u tom delikatnom momentu" upravo lider Crne Gore, s kojom Rusija ima "tijesne istorijske, kulturne i religiozne veze", faktički postao "osnovni protivnik" predsjednika Poljske Andžea Dude.

"Đukanović je podsjetio na 'ogromnu ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u oslobađanju Evrope i u pobjedi nad fašizmom' i izrazio žaljenje što predstavnici Rusije nisu pozvani na obilježavanje", podsjeća Komersant.

Dodaje se da je Đukanović dotakao još jednu temu, "krajnje osjetljivu za neke postsovjetske države" i veoma važnu sa tačke gledišta Kremlja: o rastu uticaja nacionalističkih snaga koje se trude da "promijene istoriju".

"Izjava Đukanovića je svojevrstan trenutak istine", ocjenjuje se u komentaru i dodaje da je crnogorski lider stavio do znanja Moskvi da je "spreman da okrene list i da se vrati tradicionalnim partnerskim odnosima dvije zemlje".

Kao drugo, dodaje autor komentara, "Kremlj je dobio očiglednu ilustraciju: članstvo te ili neke druge zemlje u NATO nikako ne znači da je ona automatski protivnica Rusije".

"Naprotiv, što u NATO i EU bude više tradicionalno rusofilnih država, neopterećenih poljsko-pribaltičkim uvredama, kompleksima i fobijama, to je za nju bolje", zaključuje autor.

U komentaru se dodaje da se sa tom idejom neće svi složiti u Moskvi, jer je dio elite navikao na na crno-bijelo viđenje svijeta, dijeljenje na neprijatelje i saveznike, ne pokušavajući da vidi nijanse i traga za kompromisima.

Crnogorski predsjednik jedini je, među dvadeset svjetskih državnika koji su prisustvovali ceremoniji obilježavanja Drugog svjetskog rata, javno pomenuo da su Srbija i Rusija trebalo da budu u Varšavi.Od predstavnika sa Zapadnog Balkana ceremoniji u Varšavi prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Albanije Iljir Meta i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.