Jonsko-jadranski naftovod povezaće preko CG albanski Fjer sa Splitom
Ilustracija

Nema još finansijera

Jonsko-jadranski naftovod povezaće preko CG albanski Fjer sa Splitom

Idejni projekat Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), koji će prolaziti i kroz Crnu Goru, je u fazi izrade i trebalo bi da bude završen do septembra naredne godine, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekonomije. Planirano je da taj gasovod poveže albanski grad Fieru sa Splitom, obezbjeđujući izvor snabdijevanja prirodnim gasom za Albaniju, Crnu Goru, jug Bosne i Hercegovine i Hrvatsku.

Predstavnici ovog Vladinog resora nijesu mogli precizirati kada će gradnja kraka gasovoda kroz Crnu Goru početi i kada bi gasovod mogao biti završen.

Imajući u vidu kompleksnost projekta, kao i njegovu međunarodnu dimenziju neozbiljno bi bilo, u ovom trenutku, prognozirati konkretne datume početka radova i njegovog završetka. Međutim, moramo istaći da projekat se trenutno nalazi u planiranoj dinamici i da smo zadovoljni ne samo dinamikom dosadašnjih aktivnosti, koji su rezultat posvećenosti projektu svih zemalja kroz koje IAP prolazi, već i visokim kvalitetom do sada završenih aktivnosti, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

IAP je ogranak - jedan krak Transjadranskog gasovoda (TAP), koji je budući dio Transanadolijskog gasovoda (TANAP) i za njega je planirano da transportuje gas iz Turske preko Grčke i Albanije u Italiju. Transanadolijski gasovod, koji će dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope, počeo je da radi prošle godine.

"Stepen realizacije Transjadranskog gasovoda je 88,2 odsto. Trenutno je u toku polaganje cijevi na podmorskoj dionici kroz Jadransko more u dužini od 105 kilometara, nakon čega cjevovod izlazi na kopno na jugu Italije", rekli su iz ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.