Grčka: Zet i svastika  tuže zemlju jer im  je prekršeno pravo na brak
ilustracija

Grčka: Zet i svastika tuže zemlju jer im je prekršeno pravo na brak

Evropski sud za ljudska prava donijeće sjutra presudu povodom interesantnog slučaja koji je u vezi sa bračnim odnosima u Grčkoj, u kojem su dvoje nepriznatih supružnika tužili tu zemlju, tvrdeći da im je prekršeno pravo na brak.

Georgios Teodorou (68) i Sofia Cocorou (62) iz Korope, tužili su Grčku jer su im sudovi poništili brak, a razlog za to je blisko pobočno srodstvo, s obzirom da je Sofia sestra Georgiosove prve žene P.T. sa kojom je formalno bio u braku 30 godina i sa kojom ima jednu ćerku. 

Georgios Teodorou i P.T. vjenčali su se 1971. a razveli su se 30 godina kasnije, 2001. godine odlukom Atinskog okružnog suda, koji je utvrdio da od 1996. žive razdvojeno. Konačno su razvedeni 2004. godine.

Teodorou se već 2005. godine oženio sestrom svoje prve žene, Sofijom Cocorou u religioznoj formi, navodi se u saopštenju Evropskog suda.

Sljedeće godine P.T, Georgiosova prva žena, žalila se javnom tužiocu, tvrdeći da je brak ništav (nevažeći) na osnovu bračnog srodstva između dva supružnika.

Okružni sud je 2010. godine poništio brak na osnovu člana 1.357 grčkog građanskog zakonika, koji posebno zabranjuje brak između osoba povezanih pobočnim srodstom do trećeg stepena.

U odluci, sud je istakao da su podnosioci predstavke bili srodnici u drugom stepenu pobočnog srodstva, a grčki zakon zabranjuje njihov brak iz razloga srodstva i poštovanja institucije porodice.

Viši sudovi u Grčkoj su takođe odbili njihove žalbe, pa nepriznati supružnici sada od Evropskog suda za ljudska prava traže da presudi u njihovu korist.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.