Neću da idem: Mlade boljim uslovima motivisati da ostanu a ne ucjenama
ilustracija

O izjavi da će da će studenti medicine morati da se obavežu da rade u CG da bi studirali

Neću da idem: Mlade boljim uslovima motivisati da ostanu a ne ucjenama

Iz Inicijative Neću da idem poručuju da je najnovija izjava Vesne Miranović, da će studenti medicine morati da se obavežu da rade u Crnoj Gori da bi studirali, upravo izjava koja tjera mlade ljude iz ove zemlje.

Direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović saopštila je da će izmijeniti politike, ponuditi komercijalne uslove za studiranje medicine kako ne bi izgubili vrijeme i novac na one studente koji ne žele da rade u Crnoj Gori. Tako će, kako je kazala, studenti morati da odluče, kada počnu sa studijama, kojim će putem da krenu, najavila je Miranović.

Vuk Vujisić iz Inicijatove Neću da idem ističe da se mladim ljudima mora dati sloboda da sami odlučuju gdje će studirati, kako će se usavršavati i na kraju gdje će raditi.

"Samo boljim uslovima možemo ih motivisati da ostanu da rade u Crnoj Gori, dok pod pritiskom možemo izazvati jedino kontra efekat.", upozorava on.

Politikom ucjena i uslovljavanja, kršili bi se, dodaje, njihova ljudska prava.

"Ukoliko se sprovedu ove namjere, ostaćemo bez studenata medicine, samim tim i medicinskih radnika koji sigurno neće trošiti dragocjene godine života kao i novac studirajući da bi radili za platu od 500e, dok ih za isti trud u inostranstvu  čeka plata od nekoliko hiljada eura.", saopštio je Vujisić.

On je ponovio da mladi vole Crnu Goru i žele da rade u njoj, ali im država mora omogućiti bolje uslove.

"Podsjećamo da naš zdrastveni sistem uveliko zavisi od doktora koji su se usavršavali u inostranstvu i da samo sa razmjenom iskustava, novim tehnologijama i boljim uslovima do kojih u ovakvom malom sistemu nije teško doći, možemo popraviti kvalitet zdrastvenog sistema i motivisati mlade medicinske radnike da ostanu.Moramo drugačije pristupati problemu odlaska mladih, niko nema pravo da autoritativnim metodama pokušava da riješi problem jer bismo tako mogli stići do zatvaranja granica, a to sigurno nije rješenje. Progresivnim i inovativnim politikama možemo poboljšati položaj mladih, a politikama koje tjeraju mlade i stvaraju kontra efekat moramo okrenuti leđa", zaključio je Vujisić.

Miranović je na godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), koja se u organizaciji Ljekarske komore, ove godine održava u Crnoj Gori, navela da naša zemlja ne može ljekarima ponuditi uslove kao Njemačka, ali da Ministarstvo prepoznaje potrebu da unaprijedi njihov materijalni status.

Govoreći o modelima kako će se u perspektivi zdravstvene vlasti boriti sa fenomenom sve većeg odliva našeg medicinskog kadra u druge zemlje koje nude znatno bolje uslove rada, Miranović je kazala, da se moraju pronaći načini da se “zaštite naši vrlo siromašni resursi od migracije ljekara”.

“Razmišljamo o povećanju broja studenata, a da li ih spremamo za odlazak u inostranstvo? Možda bi trebalo o tome da govorimo. Hajde da govorimo o Rumuniji koja je izgubila, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 4,5 milijardi eura koje su uložene u obrazovanje ljekara koji su napustili tu zemlju. Ista situacija može se desiti i Crnoj Gori što može imati veliki uticaj na našu ranjivu, vrlo delikatnu situaciju kada su ljudski resursi u pitanju”, kazala je Miranović, prenijela je Pobjeda.

Ona je nakon ovoga napuštila salu, na što je reagovao predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša koji je saopštio da odustaje od otvaranja diskusije na temu odlaska ljekara iz naše zemlje, jer u sali nema predstavnika Ministarstva zdravlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.