Nestala lica snažan simbol neuspjeha u zaštiti individualnih prava i vladavini zakona
Sa sastanka

Obilježen Međunarodni dan nestalih

Nestala lica snažan simbol neuspjeha u zaštiti individualnih prava i vladavini zakona

Danas je u Ministarstvu rada i socijalnog staranja obilježen Međunarodni dan nestalih. Tim povodom predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore Dragan Đukanović kazao je da nestala lica predstavljaju snažan simbol neuspjeha u zaštiti individualnih prava i vladavini zakona.

„Oni su stalan podsjetnik ljudske ranjivosti i samovolje. Problem nestalih lica doprinosi održavanju atmosfere nepovjerenja, koja vrlo često odslikava slabosti društva tek izašlog iz sukoba i razdora. Stoga je važno tražiti odgovor za svaki pojedinačni slučaj nestalog lica, ali je važno i nastojati ovaj problem riješiti na nivou društva, gdje on negativno utiče na vjerodostojnost i perspektivu političkih, demokratskih kao i institucija za sprovođenje zakona“, rekao je Đukanović.

On je naglasio da je rješavanje pitanja nestalih lica važno humanitarno pitanje, jer od toga, kako je rekao, u velikoj mjeri zavisi proces pomirenja i izgradanja multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu. 

„Rasvetljavanje sudbine nestalih lica je civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama koja protekom vremena nije i ne može biti manja. To je ujedno i pitanje ljudskih prava, jer porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih najmilijih. Složenost i osetljivosti procesa pronalaska oko 12.000 lica koja se još uvijek vode kao nestala iz sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, obavezuje sve koji su dio ovog procesa da, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, doprinesu njegovom okončanju“, dodao je Đukanović. 

On je podsjetio da uključivanje procesa pronalaska nestalih lica u okvir Berlinskog procesa i usvajanje zajedničkog Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih lica, u kontekstu značaja regionalne saradnje, pokazuje našu spremnost i potvrdu opredjeljenja da na ovim, veoma osjetljivim, pitanjima pokažemo odgovornost.

Takođe da pokazuje spremnost na regionalnu kooperativnost, koja je jedan od snažnih uslova i jedan od novih podsticaja za inteziviranje naših aktivnosti.

„Crna Gora, iako potražuje manji broj nestalih lica u odnosu na druge države bivše Jugoslavije, poklanja posebnu pažnju rješavanju ovog pitanja, kao humanitarnom pitanju od neprocjenjivog značaja za porodice nestalih lica, ali i u političkom smislu kao značajnom indikatoru stvarne demokratizacije društva i države i njene spremnosti da se suoči sa posljedicima kršenja ljudskih prava izazvanih oružanim sukobima“, istakao je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.