Vajs na Crnom jezeru: Pvo je jedno od najljepših mjesta u Crnoj Gori a vjerovatno i na Z. Balkanu

Udruženim snagama očuvati ustavno pravo građana na ekološku državu

Vajs na Crnom jezeru: Pvo je jedno od najljepših mjesta u Crnoj Gori a vjerovatno i na Z. Balkanu

Samo udruženim snagama civilnog društva, NVO i političkih partija može se očuvati ustavno pravo građana Crne Gore na ekološku državu, kazao je predstavnik Zelenih Evrope Tomas Vajs prilikom posjete Crnom jezeru.

Podsjetimo Tomas Vajs sa svojim partijskim kolegama boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori a na poziv Građanskog pokreta URA.

„Ovo je jedno od najljepših mjesta u Crnoj Gori a vjerovatno i na prostoru Zapadnog Balkana. Ovo je takođe i turističko mjesto, no uprkos tome imali smo pokušaj gradnje upravo na ovom mjesto za koje slobodno možemo reći da pogled vrijedi milion dolara. Civilno društvo, lokalno stanovništvo i neke političke partije uspjele su da odbrane ovo mjesto od gradnje. Ovo je dobar primjere za sve ostale borbe da se priroda očuva upravo onakvom kakva jeste a sve to za naredne generacije“, poručio je Vajs.

Lider URE Dritan Abazović poručio je da je Crna Gora zemlja prebogata prirodnim bogatstvima i da je apsurdno to što uprkos tome imamo nizak životni standard.

„Na Crnom jezeru, biseru Crne Gore i Evrope pokušala se izvesti kriminalna devastacija u vidu izgradnje hotela. Građani Žabljaka, predstavnici NVO sektora, građanski aktivisti su sprijeili kriminalce i korumpirane političare da ostavare svoj mračni san“, kazao je Abazović.

On je saopštio i da je njihov san da imaju ekološku Crnu Goru i da se ponose sa svim biserima njene prirode.

Abazović je naglasio i da u tome oni nijesu sami, jer su potvrda za to poslanici Evropske unije (Zeleni) i da će se taj front širiti a da je na građanima da stanu u odbranu prostora.

„Bez te odbrane Crna Gora ne može da se razvija kao ozbiljna evropska država i usvaja standarde kojima teži. Primjer sa Žabljaka je dobar primjer u borbi za očuvanje prirodnih resursa i taj primjer treba slijediti“, zaključio je Abazović.

Miloš Lazarević, predstavnik građanske inicijative „Dalje nećeš moći“ koja je stopirala devastaciju Crnog jezera, poručio je da su upoznali predstavnika Zelenih Tomasa Vajsa o onome šta se planiralo učiniti sa tim prostorom.

„Dobili smo potvrdu da je inicijativa oko sprječavanja devastacije bila dobra, a mi ne smijemo kao građani da stanemo već da kontinuirano štitimo naša prirodna dobra. Jer ukoliko ih ne zaštitimo sam naš opstanak će biti doveden u pitanje“, kazao je Lazarević.

On je zaključio da je Crna Gora po Ustavu ekološka država i da je patriotski čin svakog građanina da tu odrednicu čuva od nasrtaja bilo koga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.