Zeković: Lideri opozicionih partija treba da preuzmu odgovornost za stvaranje fer izbora
Bojan Zeković

Zeković: Lideri opozicionih partija treba da preuzmu odgovornost za stvaranje fer izbora

Lideri opozicionih partija treba da preuzmu odgovornost za stvaranje uslova za organizovanje fer i slobodnih izbora, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković, navodeći da je tehnička vlada jedan od ključnih modela za implementaciju dogovorenih rješenja.

On je rekao da je incijativa predsjednice SDP Draginje Vuksanović Stanković o organizovanje zajedničkog sastanka predstavnika opozicionih stranaka, na tragu očekivanja javnosti da se konačno izađe iz začaranog kruga i počne dijalog koji će omogućiti fer izbore, a nakon njih zajednički rad za bolji život građana.

„Lideri partija moraju da preuzmu odgovornost jer to od njih očekuju građani. Ne vidim niti jedan razlog da bilo koji opozicioni lider u ovom trenutuku ima neka važnija posla od borbe za fer izbore“, kazao je Zeković u intervjuu agenciji MINA.

Na pitanje kad će biti održan sastanak, Zeković je odgovorio da je Vuksanović Stanković već razgovarala sa Aleksom Bečićem, Miodragom Lekićem, Dritanom Abazovićem, Vladimirom Jokovićem, Neđeljkom Rudovićem i Aleksandrom Damjanovićem o potrebi da lideri partija preuzmu odgovornost.

„U tom cilju prenijela je spremnost da sastanak bude održan mimo predloženih termina, kako bi se omogućilo da svi lideri budu prisutni, pa vjerujem da ćemo ubrzo znati sve detalje u vezi sa sastankom i opozicionom platformom“, kazao je Zeković.

On smatra da u ovom trenutku nema većeg prioriteta niti važnijeg političkog procesa od stvaranja demokratskog izbornog ambijenta, što nameće potrebu da lideri preuzmu odgovornost.

„U politici su razmuljivi partikularni interesi, ali čvrsto vjerujemo da ovo nije trenutak i vrijeme za bilo kakve kalkulacije ili izbjegavanje odgovornosti, jer duboka institucionalna kriza svima nameće dodatnu odgovornost“, ocijenio je Zeković.

On je rekao da godinu uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori nema uslova za organizovanje fer i slobodnog izbornog procesa i da to opozicionim partijama nalaže obavezu da uozbilje svoje djelovanje i učine ga primjerenim ozbiljnosti političkog trenutka.

„Prvi korak je da se započne proces političkih konsultacija opozicionih subjekata i predstavnika koji žele da rade u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva. Cilj je da definišemo zajedničku platformu za pregovore sa vlašću o izbornim uslovima. Ne vidimo logičniji i ispraviji put u ovom trenutku od ovoga koji smo predložili“, kazao je Zeković.

On je podsjetio da je Vuksanović Stanković stupanjem na funkciju obećala da se ne neće baviti jalovim i „često djetinjastim“, raspravama i prepucavanjima između političih subjekata, već konkretnim djelima i mjerljivim rezultatima u interesu gradjana.

„Vjerujem da je ova incijativa upravo na tragu očekivanja ukupne javnosti da se političari biraju da razgovaraju, rješavaju probleme i da ostvaruju rezutate, da se konačno izadje iz začaranog kruga i da počnemo dijalog koji će nam omogućiti fer izbore, a nakon tih izbora zajednički rad za bolji život građana“, rekao je Zeković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.