Popović: Izbor VDT-a postala nemoguća misija
Andrija Popović

Popović: Izbor VDT-a postala nemoguća misija

Zainteresovani za izbor na funkciju vrhovnog državnog tužioca (VDT) procijenili su da je to u postojećim političkim okolnostima nemoguća misija i zato se niko nije javio na javni poziv, kazao je poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

On je rekao da je očekivano da na poziv za izbor VDT-a nije stigla nijedna prijava.

"Vjerovatno su zainteresovani kvalifikovani kadrovi procijenili da je to u postojećim političkim okolnostima, kada je uslov za izbor VDT-a dvotrećinska većina u parlamentu u prvom, a tropetinska u drugom krugu, nemoguća misija", kazao je Popović, agenciji MINA.

On smatra da je jedini, težak, ali neophodan način za izlaz iz takve situacije mijenjanje Ustava, kako zakonodavna vlast ne bi birala čelnike drugih grana vlasti, u ovom slučaju sudske.

Popović je rekao da nije optimista da može doći do takvog kompromisnog rješenja.

"Očekuje nas jedno burno stanje koje će se odraziti na sve segmente života, jer onog trenutka kad VDT bude u stanju vršioca dužnosti on nije u punom kapacitetu i njegove nadležosti su smanjene. Strah me da će to mnogi pokušati da iskoriste i da na neki način nanesu zlo i Crnoj Gori i njenim građanima", kazao je on.

Kako je naveo, nepostojanje VDT-a u punom kapacitetu od 7. oktobra, kada aktuelnom VDT-u Ivici Stankoviću ističe mandat, biće još jedna okolnost koja zarobljava Crnu Goru.

Popović je kazao da je na neki način država sama sebi "vezala ruke" ustavnom normom o potrebnoj većini za izbor VDT-a.

"Strah me da će ne samo VDT, već i glavni i specijalni državni tužioci, kojima kasnije ističe mandat, biti dugo u stanju vršioca dužnost", rekao je on i ocijenio da bi to bilo pogubno za Crnu Goru i borbu protiv kriminala i korupcije.

Na pitanje kako će se na evropske integracije odraziti ukoliko VDT bude u stanju vršioca dužnosti, Popović je odgovorio da je teško u ovom trenutku ocijeniti kako će se sve odvijati, jer još nije poznato koliko će nova briselska administracija biti blagonaklona prema Crnoj Gori i ubrzanju procesa pridruživanja.

"Vjerovatno će nama biti jasna, poslije nekoliko mjeseci, sama blagonaklonost nove evropske administracije. U ključnim poglavljima, u koja spadaju 23 i 24, teško da možemo očekivati bilo kakav popust“, naveo je on.

Popović smatra da bi moglo doći čak i do nekog zamrzavanja u poglavljima 23 i 24.

"Naravno, vidjećemo i kad se nova evropska administracija do kraja konstituiše, ali nimalo nijesu dobra očekivanja u tom smjeru. Vidjećemo čim parlament počne da zasijeda u redovnom zasijedanju od oktobra, a tada i ističe mandat VDT-u", kazao je Popović.

Popović smatra da će i na drugom, ili trećem pozivu za izbor VDT-a situacija biti nepromijenjena.

On je dodao da očekuje da će kroz parlamentarni rad od septembra, odnosno Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, pokušati da se pronađe kompromisno rješenje i da će svi imati razumjevanja za postojeću situaciju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.