Dominacija mlade Bjelopoljke: Irena Madžgalj prva na dvije Međunarodne olimpijade iz ruskog jezika
Irena ponosno predstavlja Bijelo Polje i Crnu Goru

Nadarena i marljiva naša djeca!

Dominacija mlade Bjelopoljke: Irena Madžgalj prva na dvije Međunarodne olimpijade iz ruskog jezika

Irena Madžgalj, učenica Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika ''Gramotej'', i prvo mjesto na Međunarodnoj olimpijadi Sanktpeterburškog državnog univerziteta.

Olimpijade su  organizovali Državni univerzitet Čuvaške Republike ''I. N. Uljanova'' . i Sanktpeterburški državni univerzitet. Olimpijada ‘’Gramotej’’ se organizuje već dugi niz godina a ove godine na olimpijadi je učestvovalo 353 učenika iz cijelog svijeta!

Među njima se našla 101 osoba iz država iz svijeta i 252 iz Tadžikistana. Irena je kao pobjednica ove olimpijade dobila poziv da svoje dalje školovanje nastavi studirajući na Državnom univerzitetu Čuvaške Republike i da besplatno pohađa  jesenju školu ruskog jezika na ovom prestižnom univerzitetu u gradu Čeboksari.

Međunarodnu olimpijadu iz ruskog jezika Državni univerziteta Sankt Peterburga organizuje prvi put, a Irena je uspjela da u konkurenciji studenata iz cijelog svijeta osvoji prvo mjesto.

''Rezultate sam saznala odmah nakon povratka iz Sofije, iz Bugarske, gdje sam Crnu Goru predstavljala na Međunarodnom okruglom stolu ''Stvarač'' sa učenicima i studentima iz Rusije, Srbije, Bugarske i Njemačke. S obzirom da se za ove olimpijade može reći da su najznačajnije u cijelom svijetu, moram priznati da sam se veoma obradovala. Na olimpijadama su učestvovali isključivo najbolji poznavaoci ruskog jezika, pa je samim tim i konkurencija bila izuzetno jaka. Drago mi je što sam dobila poziv da pohađam jesenju školu ruskog jezika u gradu Čeboksari,  i sigurna sam da će to za mene biti nezaboravno iskustvo, da ću vrijeme provedeno na Državnom univerzitetu Čuvaške Republike iskoristiti kvalitetno i da će mi časovi pomoći da još više usavršim znanje tog ''velikog, moćnog, istinitog i slobonog ruskog jezika'', kao što kaže poznati ruski književnik Ivan Turgenjev.'', ističe Irena. 

Olimpijada se inače održava sa ciljem popularizacije ruskog jezika i ruske kulture.

Irena je inače u trećem razrednu srednje škole osvojila čak 14 nagrada na međunarodnim i državnim takmičnjima i konkursima od kojih je 6 nagrada za prvo mjesto.

673136644583294983200997988938138938507264n

Foto:Privatna arhiva

"Nastaviću da se takmičim i predstavljam svoju državu Crnu Goru, grad Bijelo Polje  i prije svega sebe na najbolji mogući način. Nadam se da ću u četvrtom razredu srednje škole biti isto tako uspješna kao i u trećem, a svim mladim osobama bih preporučila da rade na sebi i naravno da uče strane jezike’’, poručuje talentovana i vrijedna Bjelopoljka.

Irena veliku zahvalnost duguje roditeljima, bratu Novaku, razrednoj Snežani Obradović, mentoru Zoranu Vukoviću Ambasadi Rusije i Rossotrudničestvu u Crnoj Gori, koji su, ističe, njena neizmjerna podrška.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.