U julu 636 saobraćajnih nesreća: Brzina i umor ključni uzroci udesa
Ilustracija

U julu 636 saobraćajnih nesreća: Brzina i umor ključni uzroci udesa

Prema zvaničnim podacima Uprave policije, proteklog mjeseca dogodilo se 636 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo pet osoba, 48 je teže povrijeđeno, 239 lakše. Glavni uzrok udesa su vožnja pod dejstvom alkohola, neprilagođena brzina, nepoštovanje prvenstva prolaza, nedozvoljeno preticanje kao i vožnja u stanju povećanog umora, smatraju stručnjaci.

Načelnik Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Dragan Gorović kazao je da saobraćajna policija u kontinuitetu sprovodi preventivne tako i represivne mjere i radnje radi održanja povoljnog stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima.

"Upravo su brojne aktivnosti policije značajno doprinijele da smrtnost na crnogorskim drumovima, kao posljedica saobraćajnih nezgoda, u posljednjih deset godina bude smanjena za 50 odsto", kaže Gorović.

Kako je dodao, Uprava policije desetu godinu zaredom realizuje Operativnu akciju „Helikopter“, čiji je cilj unapređenje bezbjednijeg odvijanja drumskog saobraćaja i pružanja podrške iz vazduha saobraćajnim patrolama na putnim pravcima, kao i ukupne bezbjednosti tokom ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori.

Akcija se realizuje od početka juna i sprovodiće se do kraja ljetnje turističke sezone, u skladu sa planom Štaba Operativne akcije „Ljeto 2019“ i realnim potrebama. U okviru kampanje bezbjednosti u saobraćaju tokom ljetnje turističke sezone, službenici Uprave policije su kroz edukativno-promotivne flajere, osim dobrodošlice turistima koji dolaze u Crnu Goru, ukazali na eventualne bezbjednosne rizike u saobraćaju.

Tokom kampanje je turistima – vozačima motornih vozila na graničnim prelazima, prilikom ulaska u Crnu Goru, podijeljeno 220.000 komada flajera na crnogorskom, engleskom i albanskom jeziku – kazao je Gorović.

On je apelovao na vozače i ostale učesnike u saobraćaju da odgovornim odnosom, prvenstveno prema sebi, svojoj porodici i prijateljima, doprinose ličnoj i opštoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda na našim drumovima.

"Odgovornim odnosom svi zajedno doprinosimo čuvanju ljudskih života na putevima. Takođe, napominjem da će policija nastaviti sa pojačanim prvenstveno preventivnim aktivnostima u narednom periodu u cilju povećanja stepena bezbjednosti svih učesnika u drumskom saobraćaju", zaključio je Gorović.

I vještak saobraćajne struke Vladeta Radović stava je da su glavni uzročnici nezgoda premor vozača i neprilagođena brzina.

"Imamo povećan broj vozila na magistralnim putevima, s obzirom na špic sezone, visoke temperature koje utiču na zamor vozača i sigurnost upravljanja vozilom. Međutim, dominantan uticaj na povećanje nezgoda i bezbjednost saobraćaja imaju vozači koji se suprotno ograničenjima kreću velikim brzinom", kazao je Radović.

Kod motociklista glavni uzrok je brzina kretanja jer se obično kreću većom brzinom od propisane i često mijenjaju pravac kretanja bez davanja - upotrebe signalizacije kao bitnog elementa za bezbjednost saobraćaja, upozorava Radović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.