Crnogorac na Kavkazu: Marijan Šantić osvojio Elbrus, najviši vrh Evrope
Šantić sa zastavom Kotora na Elbrusu

Pratilo ga loše vrijeme, ali ipak uspio

Crnogorac na Kavkazu: Marijan Šantić osvojio Elbrus, najviši vrh Evrope

Marijan Šantić, čovjek hrabrog srca i nemirnog duha javio se Skala radio iz daleke Rusije.

Prije nekoliko dana sa granice Rusije i Gruzije, a sinoć sa Kavkaza, tačnije sa najvećeg vrha Evrope, fascinantnog Elbrusa.

Šantić je osvojio vrh visok 5621 metara.

Elbrus je najviši vrh Evrope, kao i jedan od “7 Summits”, grupe najviših planina na svim kontinentima. Nalazi se na jugozapadu Ruske Federacije, odnosno u Kabardino-Balkarskoj republici.

Šantić je kazao da je jedini iz Crne Gore u ekspediciji i da je sa njim i jedan doktor iz Srbije.

Ispričao je za Skala radio da ga je pratilo loše vrijeme i da su svakodnevno kiše, grad i grmljavine. Nastane tada, opisao je Šantić, opšta bježanija. Po stijenama, koje su izrezbarene od čestih udara gromova, se najbolje vidi silina udara. Tu se, kaže on, i najviše gine.

Šantić je kazao da je aklimatizaciju obavio na visini od 4800 mnm i ispričao da su sad uglavnom izbjegli sve nalete kiše, grada i grmljavine. U jednom slučaju ih je bukvalno spasio napušteni kamion pored puta, koji je ostao tu nakon izgradnje žičare, a njima je poslužio kao sklonište.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.