Foto: ZHMP

Zavod HMP

"Država mora naći pravni lijek za neprimjereno ponašanje građana i za svaki oblik nasilja nad zdravstvenim radnicima"

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore najoštrije osuđuje napade na svoje zaposlene i napade na zdravstvene radnike, koji obavljajući izuzetno težak i odgovoran posao, ne štedeći svoj život, ističe se u saopštenju, koje je uputila ova javna zdravstvena ustanova, a povodom najnovijeg napada na ekipu iz Pljevalja.

Radnici Hitne pomoći u tom gradu su verbalno vrijeđani, a kasnije i kamenicom gađani kada su vozilom krenuli na hitnu intervenciju.

Kako se ističe u saopštenju, krajnje je vrijeme da se zaštite zdravstveni radnici u pozitivno pravnoj regulativi i da za počinioce budu predviđene najstrože kazne.

"Država mora naći pravni lijek za neprimjereno ponašanje građana i za svaki oblik nasilja nad zdravstvenim radnicima, i mi kao zdravstvena ustanova u koju građani imaju veliko povjerenje, što pokazuju brojke, jer na godišnjem nivou pružimo oko 350.000 usluga u ambulanti i na terenu, nećemo dozvoliti da nesavjesni pojedinci naruše odnos koji mora postojati između pacijenta i zdravstvenog radnika", naglasili su iz ZHMP-a.

Prema njihovim riječima krajnje je vrijeme da se preispitaju sve mogućnosti nalaženja zakonskih rješenja, u cilju zaštite zdravstvenih radnika.

"Incidenti između zdravstvenih radnika i pacijenata u krajnjem mogu imati dalekosežne posljedice i kao društvo moramo najozbiljnije prići rješavanju ovog evidentnog problema. Smatramo da se ovdje radi o pojedincima, a da imamo izuzetno društveno odgovorne građane sa kojima imamo izvanredan odnos. Najbolji pokazatelji kvaliteta rada i naših usluga jesu zahtjevi novoformiranih lokalnih samouprava koje su isključive u namjeri da se u njihovim opštinama oforme jedinice za HMP. Na kraju još jedan apel za naše građane i građanke da imaju visok nivo senzibiliteta prema zdravstvenim radnicima, koji obavljajući izuzetno težak i odgovoran posao spašavaju živote", navodi se u saopštenjuZHMP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.