Produžen rok za izbor članova Etičkog komiteta do 10. septembra
Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete

Produžen rok za izbor članova Etičkog komiteta do 10. septembra

Ministarstvo prosvjete produžilo je do 10. septembra rok za dostavljanje prijava za izbor članova Etičkog komiteta, koji je osnovan radi očuvanja, unaprjeđenja i prevencije svih oblika kršenja akademskog integriteta.

Ministarstvo je ranije objavilo da je rok za prijavljivanje do 16. avgusta.

Etički komitet ima sedam članova koji su istaknuti eksperti iz oblasti visokog obrazovanja i nauke iz različitih naučnih disciplina.

Komitet imenuje i razrješava Vlada Crne Gore na period od četiri godine na predlog organa državne uprave nadležnog za poslove prosvjete.

Za člana Etičkog komiteta može biti izabrana osoba koja ima crnogorsko državljanstvo, akademsko, odnosno naučno zvanje, radno iskustvo u određenoj naučnoj oblasti, nagrade i priznanja u oblasti svoje ekspertize.

Uslovi su i članstvo u relevantnim tijelima iz oblasti visokog obrazovanja i nauke i znanje engleskog i ostalih stranih jezika.

Etički komitet donosi i prati primjenu Etičke povelje, promoviše načela akademskog integriteta, odlučuje po predlogu za utvrđivanja kršenja akademskog integriteta za građane Crne Gore čiji je rad objavljen, odnosno kvalifikacija stečena van Crne Gore.

Komitet daje mišljenje o propisima i inicijativama koje se tiču akademske etike i podnosi Vladi Crne Gore izvještaj o svom radu, obavlja i druge poslove u skladu sa tim zakonom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.