Karpenter: Kremlj planira miješanje u izbore u Crnoj Gori

Direktor “Pen Bajden centra” smatra

Karpenter: Kremlj planira miješanje u izbore u Crnoj Gori

Nekadašnji zvaničnik Pentagona, danas direktor “Pen Bajden centra” u Vašingtonu Majkl Karpenter smatra da region Zapadnog Balkana pati od nedostatka pažnje velikih sila. Zbog toga se, kako je rekao u intervjuu Pobjedi, nada da će buduća američka administracija ispraviti trenutnu politiku SAD prema regionu i usmjeriti se na izazove i mogućnosti na Balkanu.

Nedavno  je upozorio da bi prije izbora 2020. Crna Gora trebala da bude oprezna “zbog mogućeg ruskog miješanja”. Kaže da Kremlj u nastojanju da drži demokratiju podalje od Moskve, mora napadati Zapad i njegove vrijednosti.

"Ne vojno, već uništavanjem zapadnih demokratskih institucija. Da bi to učinila, uključila se u sajber-napade, koristila je ruske biznismene koji su plaćali demonstrantima, a u Crnoj Gori se uključila u najhrabriju tajnu operaciju od svih, pokušavajući da izvrši oružani državni udar. Nije lako predvidjeti koju taktiku će Kremlj koristiti u budućnosti, ali pretpostavljam da će tokom sljedećih izbora u Crnoj Gori ponovo koristiti svoje provjerene metode malignog uticaja: crne fondove usmjerene na proruske kandidate, dezinformacije kako bi se pokušalo uticati na glasače i povećati etničko dijeljenje i sajber napade da bi hakovali informacije ili izazvali poremećaje.", kazao je Karpenter.

Govoreći o uticaju drugih zemalja u ovom regionu ocjenjuje da svijet konačno počinje da shvata da Rusija nije jedina zemlja koja napada demokratske institucije.

"Moramo početi da brinemo o Kini, Iranu, Sjevernoj Koreji i mnogim drugima. Evo kako ja to vidim: primarna geopolitička konkurencija 21. vijeka oblikuje se kao sukob između liberalnih demokratija i korumpiranih diktatura. Mnoge korumpirane autoritarne države prećutno se udružuju i kopiraju međusobne taktike. Zabrinut sam od rastućeg uticaja Kine i Turske na Zapadnom Balkanu, posebno u ekonomskoj sferi. Taj uticaj je suptilniji od ruskog, jer ove zemlje ne podstiču državne udare, ali kroz korumpiranu mrežu uticaja vrše sve veći uticaj na lokalnu politiku.", ocijenio je Karpenter.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.