Bjelopoljac četiri dana zaredom tukao suprugu, dobio 45 dana zatvora
ilustracija

Nasilje u porodici

Bjelopoljac četiri dana zaredom tukao suprugu, dobio 45 dana zatvora

Bjelopoljac H.Z. odlukom predsjednika Suda za prekršaje u tom gradu, Alije Beganovića, zbog nasilja u porodici u produženom trajanju kažnjen je sa 45 dana zatvora.

On je osuđen, jer je četiri dana svakodnevno tukao svoju suprugu H.S.

"Zbog prekršaja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u produženom trajanju predsjednik suda Alija Beganović je okrivljenom H.Z. iz Bijelog Polja izrekao kaznu zatvora u trajanju od 45 dana i uputio ga na izdržavanje kazne. Imenovani je prekšaj počinio na štetu supruge H.S. u kontinuitetu četiri dana zaredom, a ona je slučaj prijavila tek četvrtog dana kada više nije mogla da trpi nasilje", saopšteno je iz tog sud, pišu Dnevne novine.

Za tri mjeseca 752 poziva SOS linije

Projektni tim Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici u periodu od 1. aprila do 30. juna 2019. godine primio je ukupno 752 poziva, od čega je u istom period 13 poziva pristiglo sa teritorije opštine Ulcinj.

Nacionalnu liniju najčešće pozivaju žrtve lično, a u ime žrtve pozivaju službenici centara za socijalni rad i centara bezbjednosti, rođaci i građani.

SOS telefon Nikšić je, putem servisa Nacionalne SOS linije, u periodu od 1. januara do 6. avgusta primio 1.706 poziva.

DN podsjećaju, kako je pokazalo istraživanje OEBS-a o nasilju nad ženama u Crnoj Gori, koje je rađeno prošle godine, na ukupnom uzorku od 1.227 ispitanica, 11 žena izgubilo je bebu zbog fizičkog ili seksualnog nasilja sadašnjeg ili bivšeg partnera.

Kako se navodi u tom dokumentu, tri žene izjavile su da su zbog zlostavljanja ostale trudne.

“Oko 19 žena požalilo se da je usred zlostavljanja zadobilo prelome, slomljene kosti, razbijene zube. Unutrašnje povrede zabilježene su kod devet ispitanica, dok je modrice ili ogrebotine dobilo njih 51. Usljed zlostavljanja dvije žene od sadašnjih partnera, a oko šest njih od bivšeg partnera, dobile su rane, uganuća, opekotine. Na potres ili neku drugu povredu mozga zbog nasilja požalile su se četiri ispitanice'” podaci su iz istraživanja, prenose Dnvene novine.

U istraživanju je navedeno i da 83 odsto žena koje su doživjele fizičko i/ili seksualno nasilje od sadašnjeg partnera nijesu kontaktirale policiju ili drugu organizaciju zbog nedostatka povjerenja u institucije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.