Iz Srbije i Bosne i Hercegovine dolazi najviše sezonaca da radi u CG
Ilustracija

Sezonsko zapošljavanje

Iz Srbije i Bosne i Hercegovine dolazi najviše sezonaca da radi u CG

U periodu od 1. januara do 9. avgusta 2019. godine, izdato je ukupno 19.502 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, od čega je izdato 3.614 dozvola za privremeni boravak i rad po osnovu sezonskog zapošljavanja, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva unutrašnjih poslova MUP.

Najveći broj sezonskih radnika, prema podacima MUP-a, došao je iz Srbije (2.430), zatim iz Bosne i Hercegovine (329), Kosova (222), Makedonije (190) i Albanije (101).

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), za period od 1. januara do 25. jula 2019. godine, najveći broj njih posao je pronalazio u hotelima i restoranima.

“Najviše dozvola za sezonsko zapošljavanje stranaca je izdato u okviru djelatnosti usluge smještaja i ishrane (2.395 ili 76,66 odsto), zatim u ostalim uslužnim djelatnostima (352 ili 11,27 odsto) i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (100 ili 3,2 odsto)”, kazao je Dnevnim novinama načelnik u Odsjeku za statistiku u ZZZCG Jovan Kostić.

Takođe, prema podacima Zavoda od 10. jula, među najvećem broju sezonskih radnika bilo je čistača i pomoćnog osoblja u domaćinstvu i hotelima (2.949), zatim izvođača građevinskih radova (2.579), pomoćnika u pripremi hrane (1.815), ali i konobara i barmena (564), kao i kuvara (238).

Podsjećamo, sezonsko zapošljavanje stranca, kako je propisano Zakonom o strancima, podrazumijeva radni odnos na određeno vrijeme radi obavljanja sezonskih poslova u djelatnostima sezonskog karaktera.

“Dozvola za privremeni boravak i rad radi sezonskog zapošljavanja izdaje se sa rokom važenja do šest mjeseci u vremenskom periodu od jedne godine. Izuzetno, ako obavljanje sezonskih poslova to zahtijeva, dozvola se može produžiti, za još dva mjeseca kod istog ili drugog poslodavca, pri čemu rok važenja dozvole ne može biti duži od osam mjeseci u vremenskom periodu od jedne godine”, objašnjavaju u MUP-u.

Kako napominju, poslodavac je dužan da, u roku od osam dana od dana izdavanja dozvole za privremeni boravak i rad radi sezonskog zapošljavanja, sa strancem zaključi ugovor o radu i prijavi ga na obavezno socijalno osiguranje, u skladu sa propisima o radu.

“Ako poslodavac sa strancem ne zaključi ugovor o radu u navedenom roku, dužan je da, najkasnije u roku od tri dana, o tome obavijesti Ministarstvo radi poništavanja dozvole za boravak i rad”, dodaju u MUP-u.

Za dozvolu za rad stranac plaća 60 eura

U skladu sa Zakonom o strancima, dozvola za privremeni boravak i rad, prema namjeni, može se izdati radi: zapošljavanja stranca, sezonskog zapošljavanja stranca, rada upućenog radnika. Upućeni radnik je stranac koji u ograničenom vremenskom periodu obavlja posao u Crnoj Gori, koja nije država u kojoj uobičajeno radi, a dozvola za privremeni boravak i rad po osnovu rada upućenog radnika odnosi se na 1) pružanje ugovorenih usluga; 2) kretanje lica unutar stranog privrednog društva.

“Zakonom o administrativnim taksama propisana je administrativna taksa za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad u iznosu od 60 eura, za produženje dozvole za privremeni boravak i rad administrativna taksa u iznosu od 30 eura, dok je Pravilnikom o obrascima, bližim uslovima i načinu izdavanja dozvole za privremeni boravak i rad propisana uplata naknade troškova za izradu obrasca dozvole u iznosu od pet eura”, navode u MUP-u.

Od ukupnog broja izdatih dozvola za privremeni boravak i rad po osnovu sezonskog zapošljavanja izdato je 2.204 dozvole osobama muškog pola, dok je osobama ženskog pola izdato ukupno 1.410 dozvola, podaci su MUP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.