Beč priprema novu tehnologiju, pametne naočare za šetnju gradom
ilustracija

Beč priprema novu tehnologiju, pametne naočare za šetnju gradom

Grad Beč priprema uvođenje tehnologije koja bi, uz pomoć "pametnih naočara" omogućila brzo dobijanje informacija i podataka o različitim objektima u tom gradu.

U praksi to znači da, recimo, šetate trgom ispred katedrale Sv. Stefana u Beču, stavite "pametne naočare" i vidom dobijete sve potrebne informacije o toj katedrali.

Proizvodnja naočara kojima se može upravljati samo pogledom i koje podatke mogu obrađivati samostalno sprema se u jednom bečkom preduzeću u okviru novog bečkog naselja – Jezerski grad Aspern, prenio je Eurocomm-PR Beograd.

Oči, odnosno pogled, preuzimaju ulogu kompjuterskog miša, što znači da se pogledom mogu izabrati zanimljivosti. U sistemu se može napraviti video zapis ili fotografija, a sve to se može i direktno poslati na željeni e-mail.

Plan ove bečke firme je prvobitno bio da se proizvodnja "pametnih naočara" prebaci u silikonsku dolinu u Americi. Zahvaljujući podsticajima Evropske unije ipak je odlučeno da poslovi ostanu u Austriji.

Ovakav proizvod pravi se u i većim firmama poput Google-a, Microsoft-a i Sony-ja. Mnoge komponente se proizvode uz pomoć 3D štampača, a elektronika se ručno ugrađuje u naočare.
 

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.