Veče dijaspore u BP: Nikog od iseljenika život i rad u inostranstvu nije udaljio od bjelopoljske stvarnosti
Petar Smolović

Formiraće udruženje Bjelopoljaca u svim većim gradovima u Evropi

Veče dijaspore u BP: Nikog od iseljenika život i rad u inostranstvu nije udaljio od bjelopoljske stvarnosti

Sinoć je u Bijelom Polju održana manifestacija "Veče dijaspore - Bijelog Polja", koju je organizovala Opština Bijelo Polje u saradnji sa Upravom za dijasporu.

Pred oko 400 Bjelopoljaca koji žive i rade širom Evrope i svijeta, predsjednik bjelopoljske opštine Petar Smolović je rekao da nikog od iseljenika život i rad u inostranstvu, gdje su svi otišli sa različitim motivima nije nikog udaljio od crnogorske i bjelopoljske stvarnosti. On se zahvalio ljudima iz dijaspore na pomoći koju su pružali svojim najbližima i novac zarađen vraćali u svoj grad na razne načine.

"Nadam se da će ovo naše okupljanje postati tradicionalno i da ćemo saradnju podići na veći nivo. Mi kao lokalna uprava ćemo se truditi da se naša komunikacija permanentno odvija, a ne kao do sada periodično. Vjerujem da su sazreli uslovi da formiramo udruženje Bjelopoljaca u svim većim gradovima u Evropi, koji će biti nukleusi razvoja i komunikacije sa maticom", rekao je Smolović, otvarajući Veče dijaspore. 

0813PS

Smolović, foto: Opština Bijelo Polje

On je goste upoznao sa novinama u pogledu privrednog ambijenta i na koji su način poboljšani uslovi, kao i prevaziđene administrativne barijere. Smolović je istakao da investiciono polje obuhvata turizam, poljoprivredu i prateće sadržaje, ali i osnivanje malih i srednjih preduzeća u 6 biznis zona.

“Mi za vas pripremamo pokretanje sajta, biznis brošure i priručnike kako možete investirati sredstva u razvoj naše Opštine. U stručnom pogledu imaćete kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, koja će odgovarati na sva vaša pitanja i davati odgovore na sva vaša pitanja vezano za početak biznisa”, zaključio je predsjednik Opštine Bijelo Polje.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović je izrazio zadovoljstvo što se poslije organizacije razgovora i skupova dijaspore u Baru, Petnjici, Plavu, Gusinju i Rožajama, veče dijaspore održava i u Bijelom Polju. On je podsjetio šta je sve u proteklom periodu država Crna Gora uradila kada je u pitanju uređivanje odnosa i saradnje sa svojom dijasporom.

“Usvojen je zakon koji reguliše ovu oblast, institucionalno ojačana Uprava za dijasporu kao resorni organ saradnje I odnosa sa dijasporom, formiran Savjet za saradnju sa dijasporom, utrđene oblasti saradnje I zacrtani načini njihovog ostvarivanja, ustanovljene nagrade koje matica dodjeljuje istaknutim iseljenicima I organizacijama naše dijaspore širom svijeta”, rekao je Mitrović.

Na skupu je konstatovano da prostora za unapređenje saradnje ima u svim poljima, a Smolović je obećao saradnju kroz kulturno - umjetničke posjete zavičajnih umjetnika udrženjima u dijaspori.

U zabavnom dijelu programa prve večeri dijaspore nastupili su Bjelopoljski tamburaši, Gradski hor "Bijelo Polje" i Kulturno umjetničko društvo Tekstilac.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.