Rizik od krvne osvete: Slovenija neće izručiti Samardžića Crnoj Gori

Rizik od krvne osvete: Slovenija neće izručiti Samardžića Crnoj Gori

Slovenija neće izručiti Božidara Samardžića, 40-godišnjeg Crnogorca, uhapšenog prošlog septembra posle 19 godina provedenih u bjekstvu, piše današnji "Večer".

Iako su slovenačke vlasti u početku planirale da izruče Samardžića Crnoj Gori, gdje se suočava sa kaznom od 20 godina zatvora zbog ubistva, sada su potvrdile da je slučaj zastario.

Samardžić je u Sloveniji proveo 11 mjeseci u zatvoru, nakon što ga je slovenačka policija prošle godine uhapsila na osnovu međunarodne potjernice, ali je sada pušten i čeka odluku Ministarstva unutrašnjih poslova o zahtjevu za azil, prenio je STA.

U skladu sa slovenačkim zakonskim odredbama koje se još uvijek primjenjuju na slučaj Samardžić, pojedinac ne započinje izdržavanje zatvorske kazne u slučaju da je od presude prošlo više od 15 godina.

Rok zastarijevanja u Crnoj Gori je 30 godina.

Okružni sud u Ljubljani prvo je odlučio da izruči Samardžića, ali je njegov novi advokat u novembru prošle godine podnio uspješnu ustavnu žalbu.

U decembru je Vrhovni sud odustao od izručenja, navodeći da postoji rizik od krvne osvete nad Samardžićem u zatvoru u Crnoj Gori.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.