Crnogorske kompanije da nadograde softverska rješenja
PU

Poreska uprava

Crnogorske kompanije da nadograde softverska rješenja

Crnogorske kompanije koje promet proizvoda i usluga ne naplaćuju u gotovini, prema novom Zakonu o fiskalizaciji neće imati obavezu posjedovanja fiskalnih kasa, već će poslovne sisteme morati da prilagode nadgradnjom softerskog rješenja, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Oni su agenciji Mina Biznis kazali da će se nadgradnom softverskog rješenja obezbijediti fiskalni servis koji će omogućiti da se fakture, prilikom izdavanja, prethodno pošalju i verifikuju u PU.

Iz PU su podsjetili da je Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga predviđena obaveza da podatake o obavljenom prometu dostavljaju svi koji se bave prometom proizvoda i usluga.

Tu obavezu će, kako je objašnjeno, osim preduzeća koja promet naplaćuju u gotovini, imati i ona koja posluju uz bezgotovinsko plaćanje, odnosno kod kojih se za promet proizvoda, odnosno usluga plaćanje obavlja prenosom sredstava putem računa u finansijskim institucijama.

„Tehnički preduslovi za omogućavanje prenosa podataka o prometu automatski i u realnom vremenu podrazumijevaju internet konekciju i digitalni sertifikat, kao i adekvatno softversko rješenje za fiskalni servis kojim će se omogućiti prenos podataka“, rekli su predstavnici PU.

Oni su dodali da je zakonom propisana vrsta podataka koji se šalju poreskom organu, ali i da se poreski obveznici ne ograničavaju u izboru tehnologije, odnosno uređaja kojim će se obavljati njihov prenos.

Oni su kazali da će troškove prilagođavanja sistema novom načinu funkcionisanja definisati tržiše informacionih tehnologija koje se već sprema da obveznicima ponudi programska rješenja koja će omogućiti fiskalni servis, odnosno prenos podataka o obavljenom prometu PU u realnom vremenu i uz stalnu internet konekciju.

Zakonom o fiskalizaciji, koji je Skupština usvojila krajem jula, predviđeno je da se svaki fiskalni račun, koji građanin dobije, automatski evidentira u PU, čime će država pokušati da se stane na put onima koji su neizdavanjem fiskalnih računa do sada zakidali prihode u državnoj kasi.

Da bi se to ostvarilo u praksi, sve fiskalne kase moraće elektronski da se povežu sa PU, što će zahtijevati njihovu promjenu ili nadogradnju.

Zakon bi trebalo da počne da se primjenjuje od naredne godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.