Sa brda Ilinica iznad Igala spašeni migranti: Htjeli ilegalno u Hrvatsku
Foto: Radio Jadran

Sa brda Ilinica iznad Igala spašeni migranti: Htjeli ilegalno u Hrvatsku

Jutros od 10:15 h, kad je hercegnovska Služba zaštite i spasavanja primila poziv, ekipa vatrogasaca angažovana je na spasavanju i dovođenju troje imigranata, sa Košara, sa brda Ilinica iznad Igala u Herceg Novi.

Služba zaštite primila je poziv o zalutalim imigrantima iz Operativno komunikacionog centra policije i na teren su upućena odmah dva vatrogasca.

Imigranti su, kako saznaje Radio Jadran, zalutali na Košare, 4 km od crkve na Ilinici, gdje su proveli 3 dana, na nepristupačnom terenu, do kojeg se ne može doći autom. Dehidrirali su i u lošem su zdravstvenom stanju, kaže šef smjene u Službi zaštite i spasavanja, Vlado Pejović, koji je zadužen za njihov transport.

„Riječ je o troje stranih državljana, srednjeg doba, dva muškarca i jedna žena koja je dehidrirala. Dali smo joj malo vode i nešto slatko, pa se kreće uz pomoć našeg kolege. Staza kojom idemo je teška za prolaz i veoma zarasla. Oni su u jako lošem fizičkom stanju. S obzirom da samo jedan od njih priča engleski, shvatio sam da su tu boravili tri dana, potrošili su svu vodu i hranu prije dva dana i maksimalno su iscrpljeni. Sa nama su i službenici jedinice Granične policije koji će ih dalje sprovesti, najvjerovatnije prvo u Hitnu pomoć ili bolnicu, da im se ukaže pomoć“, priča nam Pejović.

Oni su, prema prvim neformalnim saznanjima porijeklom iz Irana, ali su već bili u Crnoj Gori i taksijem su došli do Ilinice, odakle su htjeli ilegalno da pređu granicu.

Vatrogasci su im  ukazali prvu pomoć i dali im malo hrane i vode, dok ne budu prebačeni do prve zdravstvene ustanove gdje će im najvjerovatnije biti data infuzija. Pretpostavka je da će najvjerovatnije tražiti azil, zbog čega će biti prebačeni u Centar za azil u Podgorici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.