Zvijezda Mediterana ove godine je Crna Gora!
Budva, Foto:Facebook/Moja Crna Gora

U prvom kvartalu

Zvijezda Mediterana ove godine je Crna Gora!

Zvijezda Mediterana u prvom kvartalu ove godine je Crna Gora, ocjena je Evropske komisije za putovanja. Kako piše hrvatski Jutarnji list, Crna Gora je u prva tri mjeseca, prema evropskim statističkim podacima, ostvarila rast noćenja od 29 i dolazaka od 49 odsto.

Stručnjaci upozoravaju da Crna Gora, u odnosu na hrvatsko promišljanje turizma itekako ima komparativnih prednosti. Sagovornici Jutarnjeg ističu da je naša zemlja, u odnosu na Hrvatsku, jaka zbog investicijskih paketa po uzoru na Tursku.

“Oni ulagačima u prvih nekoliko godina nude vađenje dozvola u samo nekoliko mjeseci, te oslobođenje od nameta kako bi lakše prebrodili prve tri godine, dakle vrijeme u kojem se hotel tek postavlja na noge. Osim toga, svoje rezultate podebljali su još i jeftinim benzinom za nautičare, oslobađanjem od visokih troškova, i sve je to i te kako uticalo na rezultat”, prenosi Jutarnji.

Državnik sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je u izjavi za hrvatski list da Crna Gora u posljednjih 15 godina, izuzev jedne, ostvaruje kontinuirani rast prometa.

“U 2019. godini otvorili smo 27 novih hotela od čega 24 imaju četiri ili pet zvjezdica. U zemlji su u toku tri višegodišnja projekta vrijedna tri milijarde eura Luštica bay, resortski grad sa marinom u blizini Kotora, Marina Porto Montenegro, te projekt Portonovi u kojem će sljedeće godine biti otvoren prvi “One and Only” hotel u Evropi i u koje je dosad uloženo 1,1 milijardu eura”, istakao je Davidović.

On je objasnio da Crna Gora danas ima 43.000 kreveta u objektima kolektivnog smještaja od čega se 52 odsto odnosi na kategorije četiri ili pet zvjezdica. Investitorima su, kako je naveo, ponuđeni i i znatno bolji poreski uslovi. Dok PDV u zemlji iznosi 21 odsto, na smještaj u hotelima on je na nivou od sedam, dok za hotele sa pet zvjezdica iznosi sedam odsto na sve usluge.

Davidović je naveo i da u Crnoj Gori posluje Aman grupa koja upravlja hotelima na Svetom Stefanu, a isti investitori, kako je najavio, planiraju na toj lokaciji još jedan hotel sa pet zvjezdica, kao i novi hotel najviše kategorije na Žabljaku.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.