Put od Podgorice do Gusinja će biti kraći za 120 kilometara
Foto:Anadolija

Regionalna saobraćajnica

Put od Podgorice do Gusinja će biti kraći za 120 kilometara

Rekonstrukcija puta Dinoša-Cijevna Zatrijebačka, odnosno do granice sa Albanijom započela je 17. jula i trebalo bi da bude završena za godinu. Nakon rekonstrukcije ove dionice, regionalna saobraćajnica od Podgorice do Gusinja biće dugačka 75 kilometara.

Inženjerka Uprave za saobraćaj Svetlana Janjević, koja je koordinatorka radova na rekonstrukciji puta Dinoša-Cijevna Zatrijebačka, saopštila je Pobjedi da je ovaj putni pravac dugačak 17,3 kilometara, a da je izvođač radova podgorička kompanija Tehnoput.

“Vrijednost radova je oko devet miliona eura, a ugovoreni rok za završetak posla je sredina jula naredne godine”, precizirala je Janjević.

Ova dionica puta se završava do novoizgrađenog graničnog prelaza Cijevna Zatrijebačka Grabom na granici sa Albanijom, koji je završen, ali još nije funkcionalan. Ova dionica je dio regionalnog puta od Podgorice do Gusinja koji najvećim dijelom prolazi kroz Albaniju. Dio puta koji ide kroz Albaniju je završen, a ideja o povezivanju Gusinja i Podgorice preko Albanije stara je decenijama. Od glavnog grada do Gusinja, putnim pravcem kroz kanjon Morače, putovanje traje nešto duže od tri sata. Toliko je potrebno da bi se prešla udaljenost od oko 200 kilometara.

Nakon rekonstrukcije ovog jedinog preostalog dijela regionalnog puta, saobraćajnica od Podgorice do Gusinja biće dugačka oko 75 kilometara, odnosno put do Gusinja će biti kraći za oko 120 kilometara.

SJEVER-JUG

Iz Vlade je ranije istican višestruki značaj puta Podgorica – Gusinje, posebno u dijelu koji se odnosi na povezivanje sjevera i juga Crne Gore, koji će kao alternativni put znatno skratiti udaljenost Podgorice i Gusinja. Pored povezanosti sjevera i juga ovaj put će, kako je ranije ocjenjeno iz Vlade uticati i na valorijazaciju kanjona rijeke Cijevne koji će biti dostupan turistima. Ranije je iz Vlade poručeno da je projektnom dokumentacijom posebnovođeno računa o zaštiti životne sredine i ambijentalnog reljefa kanjona Cijevne.

“Postojeći kolovoz na dionici od Dinoše do Cijevne Zatrijebačke je širok od tri do četiri metra, a nakon rekonstrukcije i proširenja kolovoz će biti širok 6,1 metar”, kazala je Janjević.

Ona je dodala da će se na pojedinim djelovima ove dionice izgraditi potporni zidovi, kao i da će biti izgrađeno nekoliko obaloutvrda, kojima se obala štiti od erozije radi zaštite puta i regulacije korita rijeke Cijevna.

Prema njenim riječima, eksproprijacija zemljišta pored ove saobraćajnice je u toku, pa treba riješiti imovinsko-pravne odnose, naročito na prvom dijelu ove dionice koja prolazi kroz naseljeno područje.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.