Izgradnja zatvora u Mojkovcu biće završena najkasnije do 2022. godine
ilustracija

Zatvorski kompleks na 65.000 kvadrata od 16 miliona eura

Izgradnja zatvora u Mojkovcu biće završena najkasnije do 2022. godine

Informacija o projektu Izgradnje Zatvora za sjevernu regiju Crne Gore u Mojkovcu, razmatrana je na posljednjoj sjednici Vlade, a cilj tog projekta je poboljšanja uslova za izvršenje kazne zatvora i dugotrajnog zatvora u našoj zemlji. Gradnja zatvora predviđena je Strategijom za izvršenje krivičnih sankcija 2017-2021. Zatvor će imati prostora za 250 zatvorenika, a u njemu će biti zaposleno 110 čuvara.

Izgradnja bi trebalo da bude završena najkasnije 2022. godine, a ukupno će koštati 16,2 miliona eura. Osim zatvora uskoro se kreće i sa izgradnjom specijalne bolnice u okviru ZIKS-a u Spužu, koja bi trebalo da bude završena najkasnije do 2023. godine, a taj projekat vrijedan je tri miliona eura, prenose Dnevne novine.

“U skladu sa politikom reformi Vlade Crne Gore i mjerama definisanim nacionalnim strateškim dokumentima, Ministarstvo pravde u kontinuitetu sprovodi aktivnosti za poboljšanje sistema izvršenja krivičnih sankcija. Reforme se odnose na sve aspekte sistema zakonodavni okvir, jačanje mehanizama za ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava lica lišenih slobode, promovisanje alternativnih sankcija i mjera, smanjenje zatvorske populacije i poboljšanje uslova u zatvorima. U Crnoj Gori je u posljednjih pet godina postignut inovativan napredak u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, uz pomoć nacionalne i međunarodne podrške, a što ukazuje da strateški pristup u ovoj oblasti postaje sve neophodniji”, navodi se u Informaciji.

Prvobitno je bilo planirano da se zatvor za sjevernu regiju gradi u Bijelom Polju, ali kako je to navedeno u Izmjenama i dopunama prostorno urbanističkog plana opštine Mojkovac, predložena parcela nekadašnjeg vojnog kompleksa Cerovo pokriva površinu od 12.500 kvadrata, što je nedovoljno za ispunjavanje minimalnih zahtjeva za ovakvu vrstu objekta. Stoga je odlučeno da lokacija budućeg zatvora bude u mojkovačkom naselju Stevanovac, istočno od Mekića kule, ispod lokalnog puta Mojkovac Slatina.

Zatvorski kompleks na 65.000 kvadrata

Planirano je da zatvor ima tri segmenta zatvorsku direkciju ukupnog kapaciteta 150 zatvorenika (sa mogućnošću proširenja), uključujući i istražni zatvor, zatim zatvor za kratkoročne kazne i zatvor za dugoročne kazne. Predviđeni broj zatvorenika je oko 250.

Površina zemljišta minimum treba da bude 65.000 kvadrata, kako bi se smjestio zatvorski kompleks i vanjske namjene (parking mjesta i kontrolne tačke).

“Zemljište bi trebalo biti uglavnom ravno, kako bi se olakšala izgradnja kompleksa zatvora, unutrašnjih komunikacija, i smanjiti zemljani radovi neophodni za izgradnju zatvora. Zatvor treba da se nalazi na uzvišenom mjestu, ili da zatvorski prostor nije lako sagledljiv. Zatvor mora biti smješten izvan poplavnih područja. Budućem zatvoru treba obezbijediti svu neophodnu infrastrukturu, parcela mora imati vezu sa mrežom lokalnih puteva Crne Gore”, navodi se u Izmjenama i dopunama prostorno-urbanističkog plana opštine Mojkovac.

U planu je da na prostoru novog ZIKS-a budu izgrađeni objekti (paviljonskog tipa) sa oko 20.000 kvadrata za smještaj zatvorenika, upravne zgrade, zdravstvene ustanove, sportskih i otvorenih terena, prijemnice sa parkingom…

“Orijentacioni kapacitet je oko 250 zatvorenika sa adekvatnim brojem od 110 čuvara i ostalog zatvorskog osoblja. Kompleks ZIKS-a ima kolski pristup sa lokalne saobraćajnice, koja direktno povezana sa magistralnim putem M-2 (Kolašin-Mojkovac-Slijepač most-RibarevinaBijelo Polje), i to u dužini od cca 3,5 km. Kolski prilaz kompleksu ZIKS-a mora se izvesti sa lokalne saobraćajnice na mjestu koje ima dovoljnu preglednost za neometan ulazak/izlazak vozila, da bude izveden sa propisanim podužnim i poprečnim nagibima i širinom kolovoza za dvosmjerni saobraćaj, kao i dovoljnim radijusima za nesmetan ulazak/izlazak mjerodavnog vozila”, stoji se u Izmjenama i dopunama PUP opštine Mojkovac.

Zatvor mora imati i prostoriju namijenjenu za server salu, minimalne površine od 25 kvadrata u dijelu u kome zatvorenici nemaju pristup, kao i na poziciji od prizemlja do predzadnjeg sprata.

“Za kompleks ZIKS-a predviđa se zelenilo specijalne namjene. Ova kategorija zelenih površina u direktnoj je vezi sa organizacijom parcele i potrebama budućeg zatvora. Ukoliko je moguće formirati prostor za uzgoj povrća i začinskog bilja”, preporuke su za izgradnju.

Kako se ističe, na nivou kompleksa potrebno je učešće zelenih površina od 40 odsto.

“Posebnu pažnju posvetiti maksimalnom očuvanju postojeće šumske vegetacije u zoni izgradnj e kao i očuvanju prirodne vegetacije uz rijeku Taru. Oko kompleksa budućeg ZIKSa obezbijediti zašitni pojas zelenila minimalne širine 15 m”, navodi se u preporukama u okviru Izmjena PUP-a Mojkovca.

Prije godinu i četiri mjeseca Vlada je donijela Zaključak kojim je usvojila Užu listu ključnih prioritetnih infrastrukturnih projekata, na kojoj se, u okviru podsektora pravde, nalazi projekat Izgradnje zatvora za sjevernu regiju Crne Gore.

“Dio aktivnosti povodom realizacije je preduzela Vlada Crne Gore, dok je za ostatak projekata planirana realizacija kroz finansiranje IPA sredstvima. U cilju određivanja lokacije za izgradnju ovog kapitalnog objekta, Vlada je 6. juna 2019. godine, usvojila Odluku o izmjenama i dopunama Prostorno-urbanističkog plana Opštine Mojkovac. Navedenim izmjenama su, na osnovu inicijative Opštine Mojkovac, a u saradnji sa Ministarstvom pravde, određena lokacija za izgradnju Zatvora za sjevernu regiju Crne Gore Opština Mojkovac” stoji u Informaciji.

Kako se dalje navodi, Odlukom o zaduživanju Crne Gore za 2019. godinu, predviđeno je da se Država Crna Gora zadužuje kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), za potrebe Ministarstva pravde, za izgradnju kapitalnog objekta Zatvor u Mojkovcu, u iznosu do 15 miliona eura.

“Ministarstvo pravde je podnijelo proj ektnu prijavu „Priprema Idejnog i Glavnog projekta za Zatvor u sjevernoj regiji Crne Gore Opština Mojkovac”, a povodom XX poziva za podršku pripremi projekata (WBIF TA 20). Projektna prijava je usvojena i dobijena su bespovratna sredstava od 100% u okviru Zapadnobalkanskog investicijskog okvira (WBIF), u novčanom iznosu od 1.200.000,00 eura TA grant. Urađena je Studija izvodljivosti izgradnje Zatvora za sjevernu regiju Crne Gore koja je planirana i Strategijom izvršenja krivičnih sankcija (2017-2021). Odobren je zahtjev za zajam kod Banke za razvoj Savjeta Evrope”, precizirano je u razmatranoj Informaciji.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.