Pojačana kontrola inspekcije na primorju: Tokom juna i jula preko 7500 nepravilnosti
Ilustracija

Ugostitelji nezadovoljni

Pojačana kontrola inspekcije na primorju: Tokom juna i jula preko 7500 nepravilnosti

Uprava za inspekcijske poslove je tokom juna i jula utvrdila više od 7500 nepravilnosti.

 Ističu da je inspekcijski nadzor ove godine unaprijeđen i da su doprinijeli naplati prihoda i poboljšanju turističke ponude. Iz udruženja vlasnika restorana na Adi Bojani kažu da su kontrole česte i da izriču različite kazne za iste prekršaje. S druge strane ugostitelji očekuju poboljšanje infrastrukture kako bi imali kvalitetniju turističku ponudu.

Oko 70 inspektora angažovano je tokom ove sezone na primorju,a u protekla dva mjeseca uradili su oko 13.000 kontrola i utvrdili 7.643 nepravilnostI i izrekli 8.172 prekršajna naloga - zbog neizdavanja računa, neposjedovanja dozvola za rad, kao i rada na crno.

“2.900 slučajeva je ostavljen rok da otklone nepravilnosti u 600 slučajeva zabrana obavljanjena djelatnosti a u 15 slučajeva pečaćenje objekata”, kazala je za TVCG Nada Đurđić iz Koordinacionog tima za praćenje sezone.

Vlasnici restorana na Adi Bojani ističu da inspekcije često kontrolišu objekte i da novi Zakoni i pravila zahtjevaju edukaciju privrednika kako bi izbjegli kažnjavanja.

“Iako imate istu inspekciju i dva inspektora, oni imaju na terenu slobodu odlučivanja da istu stvar jedan objekat bude kažnjen za drugu ne. Jedna ista inspekcija uđe u jedan objekat i po dva puta dnevno”, ističe za TVCG Vanja Bogojević iz Udruženja vlasnika restorana na Adi Bojani.

 “Tamo gdje su utvrđene nepravilnosti naravno da se vraćamo da utvrdimo da li su otklonjene te nepravilnosti i utvrdimo da jednim dijelom nijesu ispoštovali sve mjere”, kaže Đurđić.

I pored toga sto je postignut dogovor da se produži rok za pribavljanje dozvola za rad jer je se kasnilo sa raspisivanjem tendera,ugostitelji kažu da je inpsekcija već u maju izricala novčane kazne.

“Tokom maja inspektori su izricali kazne jedna od kazni je bila i zatvaranje objekata ipak izašli su nam u susret ali smo ipak morali da platimo kaznu”, kaže Bogojević.

Iz Opštine Ulcinj kažu da iako je postojao dogovor da se produži rok,i da su neki ugostitelji ipak morali da plate kazne.

Mislim da smo imali sluha, ali ne sporim činjenicu da je taj podatak tačan da su neki platili ali je većina imal benefit”, kaže Hatidža Đoni iz Opštine Ulcinj.

Kako bi unaprijedili kvalitet ponude vlasnici ugostiteljskih objekata očekuju da lokalna samouprava obezbijedi redovno snabdijevanje električnom energijom, vodosnabdijevanje i bolju putnu infrastrukturu. Zamjeraju i to što se ulaz Adu naplaćuje po uvećanim cijenama, jer im kako navode i otežava poslovanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.