Oko 2,5 miliona muslimana na hadžiluku u Saudijskoj Arabiji
Foto: Beta/AP

Simbolično "kamenovanje đavola"

Oko 2,5 miliona muslimana na hadžiluku u Saudijskoj Arabiji

Skoro dva i po miliona muslimanskih vjernika učestvovalo je danas u simboličnom "kamenovanju đavola" tokom završnih dana hadžiluka u Saudijskoj Arabiji.

Prethodno, hodočasnici su se juče popeli na planinu Arafat gdje je prorok Muhamed održao svoju posljednju propovijed prije nekih 1.400 godina, pozivajući na jednakost i jedinstvo medu muslimanima, prenio je AP.

Hadžiluk se smatra jednim od pet stubova islama i obavezan je za sve muslimane koji su sposobni da izvrše hodočašće. Mnogi hodočasnici štede novac godinama da bi sebi mogli da priušte putovanje.

Najstariji hodočasnik ove godine je 103-godišnja Noa Lanai sa Tajlanda, prenose državni mediji Saudijske Arabije.

Ona je došla na hadžiluk sa sinom i kako su je citirali lokalni mediji, rekla je da je dugo sanjala da obavi hadžiluk i moli se u Meki.

Muslimani širom svijeta danas počinju proslavu Kurban bajrama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.