Van mačka u jednom okotu na svijet donijela deset mačića
Foto: AA

Van mačka u jednom okotu na svijet donijela deset mačića

Posebna vrsta mačke bijelog krzna i različite boje očiju naziv je dobila po turskom gradu Vanu, iz kojeg potiče. Van mačke u prosjeku na svijet donose četvoro mladunaca. Ipak, mačka Nazli, o kojoj se brinu uposlenici Centra za istraživanje i zaštitu Van mačke, na svijet je u jednom okotu donijela desetero mladih.

Nazli je jedna od nekoliko mačaka smještenih u centru, u kojem se nalaze i posebni prostori prilagođeni ovoj vrsti.

Takođe, u registar je upisana kao Van mačka s najviše mačića u jednom okotu.

Uposlenici centra, majku i njene mlade smjestili su u posebnu prostoriju u kojoj dobijaju potrebnu pažnju i njegu.

Direktor Centra prof. dr. Abdullah Kaja kazao je kako su aktivnosti na zaštiti Van mačke i povećanju broja jedinki dale značajne rezultate.

Prema njegovim riječima, broj mačaka raste iz godine u godinu.

”Van mačke u prosjeku na svijet donose četiri mladunca. Ove godine jedna mačka je donijela deset. To nas je veoma obradovalo. Takođe, srećni smo i što se to dogodilo s životinjom koja je pod zaštitom. Kad bi barem sve naše mačke imale po desetoro mačića. Ovo je najveća brojka o kojoj imamo podatke kada je riječ o Van mačkama“, rekao je Kaja.

download

Foto: AA

Dodao je kako je planirano, da ukoliko mačka ne bude imala dovoljno mlijeka za sve mlade, budu poduzete potrebne aktivnosti i pomoć u hranjenju mladih.

Kaja je rekao kako centar posjećuje sve više ljudi, odnosno najmanje 500 dnevno.

”Naročito u danima vikenda imamo mnogo posjeta. Smatramo da mačke treba pokazati kao kulturno nasljeđe i zaštititi ih“, rekao je Kaja.

Jedan od uposlenika centra Mehmet Atabajir kazao je kako prvi put vidi mačku s deset mačića.

”Ovdje radim 22 godine. Ranije smo imali slučaj kada je mačka na svijet donijela osam mačića. Pružamo posebnu brigu i njegu mačke koja je ove godine na svijet donijela deset mačića“, rekao je Atabajir koji je dodao kako pomno prate rast mačića i paze na njihovu ishranu.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.