Vožnja do Crne Gore kraća sat vremena
Foto; AA

Koridorom 11

Vožnja do Crne Gore kraća sat vremena

Spajanjem dijela auto-puta od Obrenovca do Ljiga sa postojećim Ljig-Preljina 18. avgusta će zvanično za saobraćaj biti pušteno 103 kilometra Koridora 11, a putnici će tada do Preljine stizati za sat vremena brže nego ranije.

Time će putovanje ka crnogorskom primorju biti značajno olakšano, piše Blic.

Na snazi obustava saobraćaja na dijelu auto-puta Ljig-Preljina, kako bi se ovaj dio koridora spojio sa novoizgrađenom dionicom do Obrenovca.

Saobraćaj je tako sve do 18. avgusta preusmjeren na Ibarsku magistralu, gdje se zbog sabora trubača u Guči, ali i smjene turista, očekuju velike gužve.

Do sada se saobraćaj na Koridoru 11 odvijao samo u dužini od 40,3 kilometra na potezu Ljig-Preljina (Čačak) koji je otvoren prije dvije i po godine, no već od sredine mjeseca putnici će od Obrenovca imati auto-put, umjesto tek od Ljiga.

Šta donosi auto-put Obrenovac-Preljina (Čačak)?

Umjesto da prelaze dio Ibarske magistrale od Beograda do Čačka, na kome se inače jako često dešavaju saobraćajne nesreće zbog nebezbjednog preticanja ili prebrze vožnje, vozači će ubuduće moći da koriste auto-put čija je dužina 120 kilometara. Time će vrijeme putovanja biti značajno skraćeno, ali će biti i mnogo bezbjednije i komfornije.

Kako u Ministarstvu saobraćaja Srbije navode, očekuje se da putnici sada mogu mnogo brže da stignu do Preljine i Čačka jer će umjesto nekadašnjih dva i po sata putovanja Ibarskom magistralom, auto-putem sada putovati sat i po.

Inače, sredinom maja počeli su radovi i na izgradnji dionice Preljina-Požega u dužini od 30,9 kilometara. Vrijednost radova je 450 miliona eura. Izvođač je kineska kompanija CCCC, a rok za završetak izgradnje je tri godine.

"Već smo počeli radove na dionici Preljina-Požega, koja je važna za povezivanje i ka Crnoj Gori i ka Bosni i Hercegovini. Za autoput Sremska Rača-Kuzmin već je podignut kamp izvođača i očekujemo da vrlo brzo počnu radovi", rekla je nedavno ministarka saobraćaja i infrastrukturte Srbije Zorana Mihajlović.

Ovim se privodi kraju izgradnja značajnog dijela Koridora 11 koji bi trebao da spoji Srbiju sa Jadranom.

Deo Koridora 11 koji se proteže kroz Srbiju sastoji se sljedećih dionica: Beograd-Obrenovac, Obrenovac-Ub, Ub-Lajkovac, Lajkovac-Ljig (Donji Banjani), Donji Banjani-Boljkovci, Boljkovci-Takovo, Takovo-Preljina, Preljina-Prijevor, Prijevor-Lučani, Lučani-Požega, Požega-Boljare.

Trenutno je put izgrađen do Preljine, te se u narednom periodu očekuje izgradnja ostalih dionica do Požege.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.