Svakodnevna navika koja može da spriječi pojavu Alchajmera u starosti
Foto: Ilustracija

Svakodnevna navika koja može da spriječi pojavu Alchajmera u starosti

Dva i po sata vježbanja dnevno mogu da smanje rizik od Alchajmera i smanje njegove efekte.

Naučnici su posmatrali ljude čiji su roditelji imali Alchajmer i koji su bili u rizičnim grupama. Otkrili su da su oni koji su vježbali pola sata dnevno pet dana u nedjelji imali značajno smanjene biomarkere za bolest u starijem dobu. Fizički aktivni pojedinci imaju manje šanse da razviju bolest koja pogađa kognitivne funkcije.

U istraživanju je učestvovalo više od 1.500 odraslih osoba koje su imale roditelje oboljele od ove bolesti. Na svakih 2 do 4 godine oni su se javljali na preglede i popunjavali spiskove o svojim životnim navikama.

Promjene su bile vidljive i kod starijih i kod mlađih od 60 godina, piše Daily mail. Međutim, situacija je bila drugačija kod onih koji su pet puta nedjeljno vježbali pola sata. Time su istraživači pokazali da svakodnevne životne navike, u ovom slučaju redovna fizička aktivnost, mogu da utiču na modifikovanje faktora rizika od Alchajmera.

U drugom istraživanju potvrđeno je da je efekat bolesti mnogo slabiji kod osoba koje su intenzivno fizički aktivne, a posmatrali su starost, pol, indeks tjelesne težine, otkucaje srca i fizičku aktivnost. Alchajmer progresivno napreduje s godinama,a li ne i kod onih koji se redovno bave fitnesom.

Negativna strana starenja je rizik od pojave Alchajmera, a stanje može da se popravi fizičkom aktivnošću. Ukoliko imate genske predispozicije da obolite od ove bolesti, počnite na vrijeme da mislite o tome da se fizički aktivirate i uradite sjajnu stvar za vaše zdravlje.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.