Fantastičan desert: Krofne s kremom od vanile
Foto: Shutterstock

Fantastičan desert: Krofne s kremom od vanile

Fantastičan desert koji će posebno biti fino posluženje za veće društvo.

Sastojci:

(za tijesto)

 - 500g brašna

- 260ml mlijeka

- pola kocke svježeg kvasca

- malo soli

- 100g šećera + kafena kašika

- jedno jaje

- supena kašika putera

- mast za pečenje

(za fil)

- 500ml mlijeka

- 3 žumanca

- dvije supene kašike gustina

- supena kašika arome vanile ili sredina jedne mahune vanile

- 100g šećera

Kvasac stavite u toplo mlijeko, dodajte šećera. Ostavite da malo naraste. Pomiješajte brašno, so i preostali šećer. Kada naraste kvasac sipajte u brašno, dodajte jaje i otopljeni puter.

Kada sve fino umutite ostavite da se digne na toplom mjestu.

Dotle možete fil da pravite. Stavite 400ml mlijeka da se grije sa šećerom. Odvojeno pomiješajte preostalo mlijeko sa žumancima, gustinom i vanilom.

Kada provri mlijeko, dodajte smjesu s vanilom i brzo miješajte. Kada se zgusne skinite sa vatre i ostavite da se prohladi.

Krofne ispecite na ulju, pa probušite sa špricom i malo napravite mjesta za fil. Sipajte žuti krem, pospite šećerom u prahu i služite.

Prijatno!

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.