Demokrate: Da li će Bar i dalje biti grad širokih bulevara?
Foto: DCG

Demokrate: Da li će Bar i dalje biti grad širokih bulevara?

Godinu nove-stare vlasti u opštini Bar obilježilo je uništavanje parka kod Gimnazije, ali i učestala betonizacija grada, koja prijeti da zasijeni i onu čuvenu, budvansku, saopštile su barske Demokrate.

“Još prije godinu dana smo govorili da ova vlast nema namjeru da se zaustavi, a tokom čempres revolucije upozoravali da je ovo samo početak devastacije širom opštine Bar, i tako je i bilo”, saopšteno je iz tog Opštinskog odbora.

Demokjrate navode da je ovih dana aktuelno uništavanje još jednog drvoreda, koje neodoljivo podsjeća na ono u centru grada s početka godine.

“Opština, kao i u  predhodnim slučajevima, "pravi se mrtva" bez želje da interveniše prepuštajući investitorima  (bliskih vlasti) da "oru" zemlju uzduž i poprijeko. Upravo, isti ti investitori, koji sada godinu nakon lokalnih  izbora uništavaju zelene površine zbog svog privatnog interesa, bili su zdušni podržavaoci lokalne vlasti tokom kampanje za lokalne izbore. Dakle, jasno je da se radi o obostrano korisnom partnerstvu od koje svi imaju koristi, osim opštine i njenih građana”, navodi se u saopštenju DCG-a.

Demokrate optužuju lokalnu vlast da umjesto regulisanja problema koji ruže sliku grada, opština se sve češće odlučuje za "laku zaradu".

“Prodajom urbanističkih parcela svojim "partijskim investitorima", uništavanjem prirodnih parkova i drvoreda, pri čemu često ostaju nijemi i na devastaciju i uništavanje obale koja predstavlja glavni resurs našeg grada”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, tu se vlast ne zaustavlja, pa se odlučuje i da za račun građana gradi "privatne parkove" pojedinim investitorima.

“Naime, Opština Bar je 7. avgusta raspisala tender u vrijednosti od 350.000,00 eura za "uređenje" parka na području DUP-a Topolica III. Apsurdno, nakon uništavanja prirodnog parka u centru grada,  brojnih parkova kojima je potrebna hitna obnova (Šumice), na drugom kraju grada niče potpuno novi park koji će građane opštine koštati skoro pola miliona eura. Prioriteti i interesi su očigledno i ovdje izvojevali pobjedu nad opštim interesom”, navode demokrate.

Oni ističu da nijesu protiv gradnje bilo koje zelene površine, ali smatraju da uvijek postoje prioriteti, i da je uništeni park kod Gimnazije morao biti prioritet.

“Takođe, neshvatljivo je da Opština, prilikom zaključenja ugovora sa investitorom, istog ne obaveže da on kao izvođač radova sam uredi prostor oko objekta koji gradi, pa i da po potrebi uredi i park o svom trošku, jer će upravo investitor imati najveću korist od uređenja. Postavlja se pitanje, kako će naš grad uz ovakvu vlast izgledati za 4, 5 ili 10 godina?”, zaključuju Demokrate Bara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.