Jugonostalgija otvara nove mogućnosti za biznis na Balkanu
Foto: Printscreen

Forbs

Jugonostalgija otvara nove mogućnosti za biznis na Balkanu

Na Balkanu se traga za novim načinima da se komunistička prošlost pretvori u profit, piše magazin „Forbs“ navodeći da jugonostalgija polako postaje prilika za zaradu u oblasti turizma.

Dizajner Mario Milaković odlučio je da svoju strast za prošlošću pretoči u „Jugodom“ (Yugodom), muzejsku zbirku predstavljenu u gostinskoj kući ili, jednostavno rečeno, muzej u kojem se može odsjedati, piše Forbs.

U pitanju je originalna jugoslovenska kuća sa sredine prošlog vijeka, sa namještajem, dekorom i suvenirima iz jugoslovenskog doba, sa originalnom etiketom "Made in Yugoslavia".

„Želio sam da napravim mjesto gdje će se gosti osjećati kao da su putovali kroz vrijeme i vratili se u prošlost, ali ne neprijatnu prošlost već da se osjećaju kao kod kuće. Zato se i zove 'Jugodom' – Jugo od Jugoslavije i dom – kuća“, objašnjava Milaković.

U muzej-hotel dolaze gosti iz cijelog svijeta, ali i iz bivših jugoslavenskih republika.

„Većina gostiju nije iz bivše Jugoslavije. Mnogi kažu da je osjećaj kao u bakinoj kući“, kaže Milaković dodajući da „Jugodom“ izaziva osjećaje melanholije i nostalgije.

„Jugodom“ je odličan primjer za to kako se komunistička prošlost može pretvoriti u preduzetnički uspjeh pretvarajući zanimanje za prošlost u zaradu.

Sva je prilika da je jugonostalgični turizam rastući trend ne samo u Srbiji nego u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

Turistički obilazak Titovog bunkera 

Atomsko sklonište izgrađeno za Josipa Broza Tita i njegovog užeg kruga saradnika koji bi brojao do 350 osoba, takođe je postala veoma popularna turistička atrakcija u Konjicu, malom gradu u BiH.

Bunker, koji je bio državna tajna do raspada Jugoslavije 1990. godine, očuvan je i potpuno netaknut sa svim svojim simbolima društvenog, ekonomskog, političkog i ideološkog sistema bivše Jugoslavije. Ture su redovne.

okvir

Fabrika odjeće sa sjedištem u Hrvatskoj, „Titos“, prodaje svoje proizvode širom svijeta. U ponudi su majice i dukserice sa kapuljačom sa slikama i sloganima komunističkih simbola Jugoslavije, poput petokrake – crvene komunističke zvijezde, i betonske arhitekture.

Jugonostalgija kao rastući trend 

Nedavna anketa pokazala je da se mnogi u bivšoj Jugoslaviji s velikom radošću prisjećaju svoje bivše domovine. U Srbiji, oko 81 odsto ispitanika smatra da je raspad Jugoslavije naštetio njihovoj državi. Stanovnici Bosne i Hercegovine ne zaostaju mnogo jer samo četiri odsto manje ispitanih žali zbog njenog raspada.

Jugonostalgija ne živi samo na posterima, garderobi i u retro tapetama. U pitanju je rastući trend kako za strance tako i za mlade ljude u regionu koji žele da saznaju više o eri Jugoslavije.  

Oživljavanje estetike jednog prošlog doba i doživljaj socijalističke prošlosti pokazali su se, makar do sada, kao isplativi i preduzetnički uspješni.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.