Crnogorski aerodromi među 200  najprometnijih  na svijetu
Foto:Kodex

Čak 11 iz bivše Jugoslavije

Crnogorski aerodromi među 200 najprometnijih na svijetu

Među 200 najprometnijih aerodroma na svijetu tokom prve polovine ove godine rangirano je njih 11 iz bivše Jugoslavije, a među njima su i oba crnogorska.

Crnogorski aerodromi Podgorica i Tivat rangirani su na 166, odnosno 175. mjestu, pokazuju podaci Međunarodnog savjeta aerodroma (ACI).

U prvih 100 na listi je Aerodrom Nikola Tesla, koji je zauzeo 94. mjesto kao najprometniji sa 2,61 miliona putnika, 27,88 hiljada polazaka aviona i 8,79 hiljada tona tereta prenijetog u periodu od januara do juna, prenosi portal EX-Yu aviation news.

Time je pretekao Gradski aerodrom u Londonu, aerodrome Vilnius i Tbilisi, a ispred njega su aerodromi u Bergenu, Solunu i Bilbau.

Zagrebački aerodrom zauzeo je 116. mjesto sa 1,53 miliona putnika, 19,21 hiljada polazaka aviona i 4,07 hiljada tona tereta. Iako je bio bolji od Tirane, Kišinjeva i Firence, zaostao je za Trevisom, Vroclavom i Veronom.

Vazduhoplovna luka Split nastavila je da popravlja svoj položaj među evropskim aerodromima, postajući 131. najprometniji aerodrom na kontinentu u prvoj polovini godine.

Potom slijede Dubrovnik koji je na 134. mjestu, Skoplje 135, Priština 136, Ljubljana 146, Podgorica 166, Sarajevo 173, Tivat 175. i Zadar, koji se našao na 184. poziciji.

Od glavnih evropskih gradova Sarajevo je imalo najmanje putničkog saobraćaja, dok su London, Pariz, Amsterdam, Frankfurt i Madrid bili najprometniji na kontinentu.

Iako je na svih 11 aerodroma iz bivše Jugoslavije u prvih 200 u Evropi broj putnika porastao tokom prve polovine godine u odnosu na prošlu, svi su registrovali pad količine prerađenog tereta, sa izuzetkom Skoplja.

Izvor:Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.