Iz Berana do Kolašina novim putem za pola sata

Iz Berana do Kolašina novim putem za pola sata

Radnici sarajevske kompanije “Euro-asfalt” probijaće sa obje strane tunel na saobraćajnici Jezerine-Lubnice, kojim će se put od Kolašina do Berana skratiti za četrdesetak kilometara.

Nakon završetka radova, putovanje od jedne do druge sjeveme opštine trajalo bi nešto više od pola sata.

Sada se od Kolašina do Berana stiže za oko sat i po.

Berane bi se zahvaljujući novom putu približilo i glavnom gradu nakon izgradnje prioritetne dionice crnogorskog autoputa Smokovac-Uvač- Mateševo.

Iz kompanije “Euro-asfalt” saopštili su da su počeli sa probijanjem tunela i od strane Lubnica, kako bi što prije završili sa izgradnjom tog objekta.

“Radovi dobro napreduju i očekujemo da ćemo ubrzo moći da objavimo datum kada ćemo probiti cijev”, saopštili su “Vijestima” iz Euro-asfalta. Tvrde da još ne mogu precizirati datum probijanja, jer je riječ o kraškom zemljištu, koje zna biti nepredvidivo tokom izvođenja građevinskih radova.

Radovi na tom putu, svečano ozvaničeni u maju 2017. godine, zaustavljeni su nakon nepune godine, kada je tokom probijanja tunela ispod planine Bjelasice pronađena velika količina vode.

U aprilu prošle godine, Direkcija za saobraćaj tvrdila je da se izgradnja puta Kolašin-Berane nastavlja istom trasom, nakon što se gotovo ocijedila voda iz tunela Klisura na Jezerinama.

Međutim, iz Direkcije su “Vijestima” u novembru saopštili da su radovi u aprilu ove godine prekinuti zbog pojave obimne količine podzemne vode.

“Kao što je javnost ranije obaviještena, radovi na izgradnji tunela Klisura su početkom aprila prekinuti usljed pojave obimne količine podzemne vode, dotoka i do 200 litara u sekundi... Direkcija za saobraćaj dala je nalog da se izvrše dodatna geološka istraživanja, pa je na osnovu rezultata, sredinom juna ove godine, izmijenjen Glavni projekat tunela”.

Pojasnili su da se izmjena Glavnog projekta tunela odnosi na “promjenu ranije projektovanog jednostranog na dvostrani podužni pad”.

U Euro-asfaltu očekuju da neće mnogo probiti rok kada je riječ o izgradnji saobraćajnice, iako se gotovo pola godine nije radilo na toj trasi.

“Zbog toga smo počeli radove sa obje strane kako bismo ubrzali proces”, saopštili su.

Završetak radova, kako su ranije najavili iz Direkcije za saobraćaj, planiran je za 6. novembar 2020.Projekat izgradnje puta Jezerine-Lubnice košta 34,7 miliona eura. 

 

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.