Makedonski slučaj
Foto: Screenshot

Makedonski slučaj "Reket" i Boki 13: Da li je novac završio u garaži vlade?

Makedonska javnost burno je reagovala nakon što je italijanski portal "Istina" (La Verita) objavio video snimak u vezi sa slučajem "Reket".

Na snimku je makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 optužen da je iznudio novac od biznismena Orce Kamčeva da šefica makedonskog Specijalnog tužilaštva Katica Janeva, zauzvrat, ne bi podnijela zahtjev za produženje njegovog pritvora.

Snimak je napravljen 20. februara, a već 4. marta Kamčev je oslobođen na osnovu odluke Krivičnog vijeća Vrhovnog suda u predmetu "Imperija", koji vodi Specijalno tužilaštvo u Sjevernoj Makedoniji.

Na video snimku sa vidi kako šoumen Bojan Jovanovski i Zoran Milevski izlaze iz kuće biznismena Orce Kamčeva sa torbom punom eura, a kako navodi "La Veritas" čuje se razgovor Jovanovskog i Kamčeva o predmetu "Imperija" koji je u nadležnosti Specijalnog javnog tužilaštva i tužioca Katica Janeva.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE navode da je snimak ključni dokaz o "o zločinačkom udruživanju sudija, tužilaca, političara koji su godinama harali u državi i ucjenjivali".

Lider VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski je rekao da premijer Zoran Zaev štiti aktere ovog slučaja, te kriminal uopšte, jer on potiče iz redova njegovih saradnika, prenosi Plusinfo.

Podsjetio je da je Janeva upravo izbor Zaeva.

Iz vladajučeg Socijaldemokratskog saveza premijera Zaeva uzvraćaju da je riječ o unapred pripremljenom scenariju koji bi, kako navode, trebalo da poništi pravnu državu i integracije u EU i NATO.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju u Skoplju, koji je pokrenuo predmet "Reket", nisu ni potvrdili, ni demantovali da im je poznat objavljeni video materijal i da ga posjeduju kao dokaz.

"Svi dokazi koje Osnovno javno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju posjeduje u vezi ovog predmeta će biti prezentovani tokom eventualnog sudskog postupka. Predmet je u fazi istrage na koju se radi u kontinuitetu u cilju obezbjeđivanja dokaza", izjavili su za MIA iz tog tužilaštva.

Javni tužilac Ljubomir Joveski je izjavio da snimak koji posjeduje "La Verita" u vezi sa predmetom "Reket" ne potiče od tužilaštva, te da niko ne može da ugrozi istražni postupak.

Ukoliko dođe do sudskog postupka, objašnjava Joveski, sve dokaze i video materijale tužilaštvo će prezentovati kao dokazni materijal.

Na pitanje da li će specijalni tužilac Katica Janeva, koja se pominje u objavljenom snimku, biti pozvana na razgovor, on ističe da se u tužilaštvo pozivaju svi, kao i da će biti pozvana sva lica koja su neophodna u ovoj istrazi.

Vlada S.M: Akteri skandala nisu išli do garaže Vlade

Vlada sjevernomakedonskog premijera Zorana Zaeva negirala je navode pojedinih medija da su osumnjičeni u korupcionaškom skandalu 20. februara bili u Vladi ili u garaži Vlade, pošto su prethodno, prema informacijama italijanskog portala "La Verita", boravili u kući biznismena Jordana Kamčeva od koga su uzeli novac.

"To je neistina i zato zahtijevamo da povučete ove vijesti i objavite ovu izjavu o odbacivanju odgovornosti", navodi se u zahtjevu vlade upućenom pojedinim sjevernomakedonskim medijima.

Portal "La Verita" objavio je priču o korupcionsaškom skandalu u kojem je akter makedonska rijaliti zvezda Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, a pojedini beogradski mediji navode da je u slučaj umiješan i sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev.

Kako se navodi, u prvom dijelu dokaznog materijala je video snimak na kome se vidi kako biznismen Kamčev broji novac i predaje ga Bokiju 13, koji navodno treba da se dogovori sa tužiocem Katicom Janevom da Kamčev bude oslobođen kazne.

Na snimku se vidi i kako Boki 13 u pratnji jedne muške osobe i sa dvije torbe napušta kuću.

Prema navodima pojedinih medija, u torbi s novcem je bio i GPS tragač koji je zabilježio da su Boki 13 i pomenuta muška osoba odmah po izlasku iz dvorišta kuće biznismena otišli do garaže sjevernomakedonske Vlade.

Jordan Orce Kamčev, po Forbsu najbogatiji Makedonac, uhapšen je u novembru 2018. na početku istrage u predmetu "Imperija" Specijalnog javnog tužilaštva u Skoplju, zbog sumnje da je povezan s krivičnim djelima pranje novca, zloupotreba službenog položaja i davanja povlastica povjeriocima.

Zaev: Svako mora da odgovara za svoje postupke

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, komentarišući objavljeni video materijali na italijanskom portalu "Verita", u kome se u jednom razgovoru o iznudi novca u zamjenu za oslobađanje od pritvora čuje glas i šefice Specijalnog tužilaštva u toj zemlji Katice Janeve, na svom Fejsbuk profilu je napisao da "istraga mora da otkrije sve detalje“.

"Svako mora da odgovara za svoje postupke. Građani zaslužuju pravdu“, napisao je Zaev nakon objavljivanja video materijala u kome se čuju razgovori lica koju su osumnjičeni ili optuženi u predmetima "Reket" i "Imperija".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.