Kafići i restorani bez duvanskog dima od srijede
ilustracija

Stupa na snagu zabrana pušenja u zatvorenom prostoru

Kafići i restorani bez duvanskog dima od srijede

Zabrana pušenja u zatvorenom prostoru stupa na snagu od srijede, 14. avgusta nakon što je Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda objavljen u Službenom listu Crne Gore 7. avgusta.

Ovaj zakon, kojim se zabranjuje upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, poslanici su u parlamentu usvojili jednoglasno sa 42 glasa, 31. jula.

Predviđeno je da stupa na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, piše Pobjeda.

Na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje 16. jula ministar zdravlja Kenan Hrapović je rekao da je inicijativa za ovaj zakon uslijedila zato što dosadašnji akti koji uređuju ovu oblast nijesu dali očekivane rezultate.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaće da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje, podsjeća list.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora (prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore).

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće. Uvažen je zahtjev Privredne komore i priređivača igara na sreću koji su izuzetak, a kazina su izrazila spremnost da pored specifičnih ventilacionih aparata i prečišćivača vazduha plaćaju i takse u iznosu koji odredi Vlada.

Ministar Hrapović ranije je, podsjeća Pobjeda,  saopštio da u našoj državi od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70.000 eura. To je, pored ostalog, prema riječima Hrapovića, alarm za zdravstveni sistem koji ukazuje na potrebu unapređenja, prije svega preventivnog djelovanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.