Uz pomoć ovih 11 namirnica izliječite stomačni virus
Foto: Ilustracija

Uz pomoć ovih 11 namirnica izliječite stomačni virus

Kada patite od stomačnog virusa ili imate sindrom nervoznih crijeva onda vam vaša uobičajena ishrana nikako ne pogoduje.

Problemi sa stomakom mogu da budu prošlost, ali samo ako imate na umu koje to namirnice mogu da vam prijaju i ne pogoršavaju vaše simptome.

Najbolji način da se izborite sa mučninom i dijarejom jeste da se držite određenih namirnica i jedete hranu koja prija crijevima. Crijeva će vam neke namirnice variti brže, druge sporije, a ove će vam dobro doći kod gore navedenih problema.

Bijeli hljeb i bijeli pirinač

Bijelo brašno se lakše vari jer je već prošlo proces obrade pa su vlakna u njemu smanjena. Kada ste zdravi unosite što više vlakana jer tijelu treba duže da ih svari, ali kada ste u bolovima onda se odlučite za bijelo brašno. Najbolje je da tada jedete slane krekere jer je so elektrolit koji pomaže proces hidratacije.

Lubenica

Zato što je bogata vodom hidrira vaše tijelo, posebno kada gubite dosta tečnosti. Pošto skoro da i nema vlakana u sebi, ovo voće neće opteretiti vaša crijeva.

Piletina i ćuretina

Kada se radi o proteinima, birajte lagane proteine iz pilećeg i ćurećeg mesa, koje neće tako teško da se vari. Spremite ga na pari ili ispecite na malo ulja.

Banane

Što zrelije to bolje jer zelene banane su bogate skrobom i teže ih je svariti i izbaciti iz organizma.

Kuvane žitarice

Skuvajte ovas ili neke druge žitarice jer ćete tako lakše moći da ih svarite.

Konzervirano povrće

Konzervirane šargarepe su pravi izbor jer one imaju najmanje vlakana, nemaju koru i sjeme, ali obratite pažnju na konzervanse.

Slatki krompir

Ogulite krompir i skuvajte ga kako bi ga vaš stomak lako svario.

Jaja

Tvrdo kuvana jaja su super za vas, piše Womanshealthmag. Ne zahtijevaju nikakvo ulje i začine za pripremu.

Kašica od jabuka

Prisjetite se djetinjstva i uživajte u kašici od jabuka. Kao i kod kuvanih žitarica, namirnica je već polusvarena pa ćete je lako svariti.

Pileća supa

Ne samo da će vas ugrijati i opustiti, već je ona sama po sebi lijek.

Biljni čaj

Kafa djeluje kao laksativ pa je izbjegavajte kada imate problema sa stomakom i umjesto nje pijte biljni čaj.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.