Ako vaš tinejdžer zapali cigaretu geni su krivi za to!
Ilustracija

Ako vaš tinejdžer zapali cigaretu geni su krivi za to!

Ako vaš tinejdžer zapali cigaretu, nemojte odmah da ospete paljbu na njega, nego prvo razumno porazgovarajte sa njim.

 Naime, vrlo je vjerovatno da je to uradio zato što ima pušački gen - tvrde američki naučnici sa Instituta za liječenje bolesti disajnih puteva u Njujorku. A dijete za to nije krivo i ne smije da se tretira kao buntovno.

Posle višegodišnjeg istraživanja, stručnjaci su ustanovili da jedan broj ispitanika posjeduje genetske varijacije koje se manifestuju u određenim godinama. One se prvi put ispoljavaju baš u adolescenciji, kada većina zapali prvu cigaretu. Čak 27 odsto tinejdžera pušača je, ispostavilo se tokom studije, imalo genetsku varijaciju i oni su u naredne dvije decenije postali strastveni pušači.

- Kod onih tinejdžera kod kojih je primijećena ta nasledna predispozicija za pušenje, registrovano je da su brže postajali nikotinski zavisnici i teže se odvikavali od cigareta nego osobe bez iste genetske sklonosti - objašnjava dr Danijel Belski, vođa istraživačkog tima.

- Samo pet odsto ispitanika je uspjelo da prestane da puši, dok 22 odsto njih, koliko god da su imali volju i trudili se, nije moglo da ostavi cigarete.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.