Baš kao u legendi: Srednjovjekovni mač pronađen u kamenu u rijeci Vrbas
Foto: Depositphotos

Našli su ga sasvim slučajno ronioci RК BUК iz Banjaluke

Baš kao u legendi: Srednjovjekovni mač pronađen u kamenu u rijeci Vrbas

Ronioci kluba "Buk" pronašli su u rijeci Vrbas nadomak Banjaluke srednjevjekovni mač u kamenu.

"Ronioci kluba ''Buk'' su prilikom sprovođenja redovnih aktivnosti pronašli predmet za koji se pretpostavlja da je mač koji potiče iz 13. ili 14. vijeka ali s obzirom da mi nemamo ronioce koji se bave arheologijom obratili smo se Muzeju Republike Srpske i Zavodu za kulturno istorijsko nasljeđe RS", rekao je Boris Trninić iz ovog ronilačkog kluba.

Pronađeni mač pripada dobu viteštva, ustanovljeno je na osnovu fotografija, prenosi N1 BiH.

Tačni podaci će se utvrditi nakon restauracije, a za konzervaciju će biti angažovani stručnjaci iz Srbije. Na prvi pogled to je mač u kamenu, na drugi ipak u sedri odnosno sedimentnoj stijeni.

"Sam mač je vjerovatno u nekom periodu dospio u rijeku i našao se između dva kamena u ovom slučaju i sedimentacijom i nanosima vremenom su se njegovi djelovi ukovali u tu sedru", ispričala je Ana Churić, ronilac i biolog u Zavodu za kulturno istorijsko nasljeđe RS.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.