Zašto je otac sijamskih bliznakinja odlučio da ih ne razdvaja? (VIDEO)

Zašto je otac sijamskih bliznakinja odlučio da ih ne razdvaja? (VIDEO)

Ibrahim Ndiaje iz Senegala je otac šestoro djece, između ostalih i sijamskih bliznakinja Mariem i Ndeje.

Nakon što je zvao bolnice u Belgiji, SAD, Njemačkoj, Zimbabveu, Švedskoj i Norveškoj, za pomoć se obratio i britanskoj bolnici Grejt Ormond strit. Djevojčice su tada imale samo sedam mjeseci, a danas su im tri godine.

Rodile su se s odvojenim glavama, srcima i plućima, ali dijele jetru, bešiku i sistem za varenje i zajedno imaju tri bubrega. Nažalost, Mariemino srce je slabije pa ljekari pretpostavljaju da neće dugo živjeti, a to ne bi preživjela ni njena sestra.

Naime, Mariem operaciju sasvim sigurno neće preživjeti, iako bi razdvajanje moglo da pruži Ndeje šansu za normalan život. Bez razdvajanja, obije će sigurno umrijeti.

"U ovoj situaciji ne koristite se mozgom nego slušate svoje srce, a svaka odluka koju donesete će ga slomiti", rekao je otac o kojem je BBC snimio i dokumentarac "The Conjoined Twins: An Impossible Decision".

Ljekarski tim koji se stara o djevojčicama zatražio je pomoć etičkog odbora na čijem je čelu pedijatar dr Džo Brieri, a njegove prognoze nisu nimalo dobre.

"Možemo učiniti nevjerovatne stvari u odnosu na prije 20 ili 30 godina. Ali samo zato što možemo, to ne znači uvijek da bi trebalo. Mariemina smrt znači smrt i za Ndeje i to nije moguće promijeniti ni zaustaviti. A u trenutku kad Mariem počne da umire, više neće biti opcija za razdvajanje", objasnio je on.

Baš zbog toga je Ibrahim odlučio da neće da pristane na operaciju jer bi to ubrzalo Marieminu smrt.

"One su zajedno i one su jednake. Bolnica bila je prema meni vrlo jasna i otvorena tokom čitavog postupka liječenja. Došli smo u bolnicu kao pacijenti, ali sada smo više od toga. Ljekarski tim smatram porodicom. Nikad nisam osjećao pritisak da moram da pristanem na operaciju. Uvijek su me poštovali. Znam da će doći vrijeme kad će njih dvije morati da odu. Međutim, u ovom trenutku one se bore i takođe mi daju snage za život. Moram znati da sam im omogućio sve što sam mogao. Srećan sam što sam imao priliku da budem dio ovog putovanja", rekao je.

Istakao je i da djevojčice imaju različite karaktere i da je svaka od njih posebna.

"Ndeje je živahna, voli pažnju, a Mariem je mirna i promišljena. Ndeje je vatra, a Mariem led", objasnio je.

BBC/Index.hr

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.