Preminula nobelovka Toni Morison
Toni Morison

Preminula nobelovka Toni Morison

Američka književnica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Toni Morison preminula je u 88. godini u Njujorku, saopštio je njen izdavač Alfred Knof.

Toni Morison je bila prva književnica afroameričkog porijekla koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. To priznanje joj je dodijeljeno 1993. godine. Švedska akademija je u obrazloženju veličala njen jezik i "vizionarsku snagu".
 
Za roman "Voljena", u kome je opisala lik majke koja se našla pred tragičnim izborom da ubije svoju bebu kako bi ćerku spasla od ropstva, dobila je 1988. godine Pulcerovu nagradu.
 
Napisala je jedanaest romana, od kojih je prvi, "Najplavlje oči", objavila 1970. godine. Odlikovana je i Predsjedničkim ordenom za slobodu 1992. godine.
 
"Svi umiremo. To je možda smisao života. Ali imamo jezik. To je možda mjera naših života", rekla je jednom prilikom ova književnica.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.