Savjeti za vaš dom: Riješite se moljaca u ormaru

Savjeti za vaš dom: Riješite se moljaca u ormaru

Moljci su mali leptiri uskih krila koji žive i hrane se u brašnu i voću, a često se uvlače i u naše domove.

Imaju vrlo jako čulo mirisa te tako komuniciraju, pronalaze prijatelje i otkrivaju hranu.

Moljci u ormaru mogu biti šokantan prizor posebno kada vam pojedu najdraži komad odjeće. Kako ih detekovati i na koji način ih se možete sigurno riješiti pročitajte u nastavku.

Odakle moljci dolaze i na šta treba obratiti pažnju?

Većinu letećih insekata obično privlači svjetlo, ali moljci u odjeći, zapravo, se više vole skrivati ​​u mračnim, neometanim područjima kao što su ormari, ormarići i kutije. 

Oni se takođe zadržavaju u blizini svojih izvora hrane. Odrasli moljci nemaju usta, tako da su rupe u odjeći zapravo napravljene od njihovih ličinki. 

Znak oštećenja na vašoj odjeći upozoriće vas na mjesto polaganja jaja, a pažnju bi trebali obratiti na uglove vašeg ormara.

Kako spriječiti naseljavanje moljaca u vašem ormaru?

Moljce uglavnom privlači ljudski znoj, kosa i ulje koje ostaje na odjeći. 

Posebno prirodna vlakana (vuna, perje, krzno, svila) pa je stoga važno oprati odjeću prije nego što je pospremite u ormar, pogotovo ako je odlažete na duže vrijeme. 

Odjeću čuvajte u nepropusnim vrećicama ili plastičnim kutijama, nikako kartonskim jer njih moljci mogu prožvakati. 

Redovno usisavajte jer moljci svoja jaja odlažu i u tepihe, a garderobu držite prozračenom jer moljce privlači topao i vlažan prostor. 

Odjeću izrađenu od prirodnih vlakana vješajte na kedrovim vješalicama jer će one odbiti moljce. Stavite dodatne predmete izrađene od kedra u džepove odjeće ako su oni dugi.

Kako se riješiti invazije moljaca?

Operite svu odjeću na koje je koju su napali moljci na visokoj temperaturi ili je stavite u zamrzivač na nekoliko dana kako bi ubili sva jajašca. 

Očistite sve ormare i namočite ih mješavinom sirća i vode. Redovino usisavajte, a možete napraviti i svoj prirodni preparat koji će vašem ormaru pružiti lijep miris. 

U malu platnenu vrećicu stavite osušeni ruzmarin, majčinu dušicu, klinčiće, lavandu ili lovorov list i objesite ih u svoj ormar i stavite u svoje ladice. 

Ulje ovih biljaka, poprskano po kontaminiranim područjima i odjeći, takođe može odbiti moljace.

Pokušajte liječiti invazije moljca normalnim pesticidima ili proizvodima za koje ste provjerili da nemaju toksine jer oni mogu biti štetni ako se prenesu na vašu kožu kroz odjeću ili posteljinu. Takođe su štetni i za većinu kućnih ljubimaca.

izvor: Wall

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.