Susret u manastiru Đurđevi Stupovi

Pozvali vlasti da pripreme novi Zakon

"Preci Vasojevića uzidali svoje kosti u svetinje i hramove, ni po cijenu života nećemo dozvoliti da se preknjižava crkvena imovina"

Povodom praznika Svete Marije Magdaline, slave Eparhije budimljansko-nikšićke, predstavnici svih udruženja Vasojevića posjetili su manastir Đurđevi Stupovi, gdje su razgovarali sa vladikom Joanikijem. Tom prilikom, uz čestitke upućene Joanikiju povodom 20 godina od njegovog ustoličenja za episkopa Eparhije budimljansko-ničkšićke, prisutni Vasojevići su donijeli proglas kojim se od aktuelne vlasti u Crnoj Gori traži da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Vasojevići proglasom tako traže da vlast, kako navode, odustane od otimanja srpskih svetinja u Crnoj Gori. 

"Poručujemo, sa ovog svetog mjesta, iz manastira Đurđevi Stupovi, koji je zaštitni znak Vasovog plemena, da ni po cijenu života nećemo dozvoliti da se preknjižava, pljačka i prisvaja crkvena imovina, jer ona pripada isključivo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, odnosno Bogu i vjernom narodu. A, Vasojevići su vjerni i viteški narod čiji su preci uzidali svoje kosti u svetinje i hramove i obavezali nas da ih čuvamo od nasrtaja onih koji žele da ugase njihov sjaj. Poručujemo da sjaj naših svetinja niko ne može ugasiti, pa ni bezbožnici koji upravljaju Crnom Gorom,  kao što to u minulim vjekovima nijesu uspjeli da urade različiti krvnici, okupatori i zavojevači. O tome najbolje svjedoči manastir Đurđevi Stupovi koji je paljen i razaran mnogo puta, ali koji je uvijek vaskrsavao i dokazivao da je neuništiv, dok su oni koji su ga skrnavili, kažnjeni Božijom kaznom  i ostali da vise na stubovima srama.", stoji u Proglasu Udruženja Vasojevića iz Crne Gore i dijaspore. 

IMG3b16c597e8d40fb1268465449e1bd715V

Poručuju da će Božija kazna stići sve one koji i, kako kažu, danas pokušavaju da iz duše naroda i srca Srpske pravoslavne crkve istrgnu nešto najsvetije, a to su hramovi, koji svjedoče o našoj istoriji, duhovnosti, kulturi i sveukuponom trajanju.

Pozivali su braću Vasojeviće, kao i ostalu braću u Crnoj Gori i širom srpskih zemalja, da odlučno stanuu odbranu onog što je najsvetije, a to suhramovi.

"One zalutale i odbjegle pozivamo da se vrate svojim korijenima i svojoj iskonskoj vjeri i tako okaju grijehove i pred Bogom i pred ljudima. Posebno pozivamo Vasojeviće, kao pripadnike najvećeg srpskog plemena da, kroz različite aktivnosti, u zavičaju promovišu srpsku tradiciji i kulturu, čime će dati doprinos da se sačuvju naše svetinje, a time i naš identitet. Tako će staviti do znanja da krv slavnih Nemanjića teče njihovim venama, a ta krv je uvijek donosila pobjede našem narodu. Te pobjede su nam danas važnije nego ikad, jer ako dozvolimo da nam otmu Srpsku pravoslavnu crkvu i nametnu neku drugu, od Satane poslatu, bolje da nas nije. Neka ovo Vasojevići dožive kao zov onih koji su, prizivajići Svetog Arhangela Mihaila i Svetog Aleksandra Nevskog, branili svoja vjekovna ognjišta i stvarali Crnu Goru kao najveću srpsku Spartu. Na kraju pozivamo aktuelne vlasti u Crnoj Gori da odustanu od svog suludog nauma i pripreme novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji će biti u skladu sa međunarodnim standardima i uredbama koje je donosio Sveti Petar Cetinjski.", navodi se u proglasu i dodaje:

"Ujedno, stavljamo do znanja  da u javnoj upravi, pravosuđu, policiji, agencijama i drugim državnim institucijama, uopšte nema Srba, ili je u najboljem slučaju njihov broj u ravni statističke greške. Takođe, Srbima u Crnoj Gori, je na najperfidniji način, oduzeto i pravo na školovanje na svom jeziku, kao i brojna druga prava koja im jemči Ustav Crne Gore. Zato tražimo da se prestane sa diskriminacijom Srba i Vasojevića u Crnoj Gori i da se pristupi njihovoj ravnomjernoj zastupljenosti u državnim institucijama".
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.