Anđelina Džoli: Svijetu potrebno više opakih žena koje su jednostavno umorne od nepravde i zlostavljanja
Anđelina Džoli

Da je živjela u ranijim vremenima, mogla je, kaže, biti spaljena na lomači

Anđelina Džoli: Svijetu potrebno više opakih žena koje su jednostavno umorne od nepravde i zlostavljanja

Četdestčetverogodišnja američka glumica i aktivistkinja za ljudska prava Anđelina Džoli, uoči nastavka filma „Grdana“, u kome igra zlu princezu, piše u magazinu „El“ da svijetu treba više opakih žena.

Umjesto da odgovara na pitanja novinara u klasičnom intervjuu, Džoli je odlučila da piše za popularni magazin.

„Šta je to sa snagom žene slobodnog uma i tijela koja se smatrala tako opasnom kroz istoriju“, pitanje je kojim Džoli započinje svoj tekst.

„Žene bi mogle biti optužene za vještičarenje zbog nezavisnog seksualnog života, zbog toga što govore o politici i religiji, ili se drugačije oblače. Da sam živjela u ranijim vremenima, mogla sam više puta biti spaljena na lomači prosto zbog toga što bih bila ono što jesam“, navela je glumica.

Osvrnula se na rigorozne uslove u kojima i danas žive brojne žene.

„U mnogim zemljama vidjeti ženu u javnosti da pleše ili pjeva je ilegalno. Iranske djevojke koje objavljuju video-zapise o plesu izazivaju ono što zakon i vjerska dogma ove zemlje i dalje smatraju neprihvatljivim za žene. Pomislite na procijenjenih 200 miliona žena i djevojčica koje su danas pretrpjele sakaćenje genitalija ili otprilike 650 miliona žena i djevojaka širom svijeta koje su se vjenčale prije 18. godine. Na hiljade žena i djevojčica svake godine ubijaju članovi porodica u takozvanim ubistvima iz časti“, ističe Džolijeva.

Glumica je takođe navela da kad je hiljade sudanskih žena ovog ljeta izašlo na ulice Kartuma pozivajući na slobodne izbore u svojoj zemlji, došlo je do naređenja da se 'razbiju djevojke', što je dovelo do niza, kako je navela, silovanja počinjenih od strane snaga bezbjednosti.

„Ništa od toga ne odbacuje ili umanjuje grozne zloupotrebe muškaraca i dječaka. Međutim, gledajući po cijelom svijetu, moramo se zapitati Zašto se troši toliko energije da žene ostanu u sekundarnom položaju“, pita Džoli.

Ističe da je svijetu potrebno više opakih žena koje su jednostavno umorne od nepravde i zlostavljanja. Kako kaže, ukoliko se opakošću smatra to što žena ne odustaje i odbija da slijedi pravila i kodekse, i ne želi da se odrekne svog glasa i prava, onda nam je potrebno više opakih žena.

„Ne bude se žene svako jutro sa željom za borbu. Želimo biti u stanju da budemo blage i njegovane, graciozne i voljene. Nisu svi rođeni da se bore. I nemamo nikakvih magičnih moći. Ono što imamo je mogućnost da podržimo jedne druge i radimo s mnogo nevjerovatnih muškaraca koji vrednuju i poštuju žene kao one koje su im jednake“, naglasila je Džoli.

Džoli važi za jednu od velikih aktivistkinja za ljudska prava, a naročito prava žena. Prošle godine je pozvala i NATO da se uključi u borbu protiv silovanja u okviru svoje međunarodne kampanje za zaštitu prava žena.

„S ljubavlju svim opakim ženama i muškarcima koji ih razumiju“, završila je Džoli svoju priču u magazinu El.

Fonet/Rts

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.