Hirošima obilježila 74. godišnjicu američkog napada atomskom bombom,  poziv liderima da očuvaju svijet bez atomskog naoružanja
Foto:Tanjug/AP

Stradalo više od 140.000 ljudi

Hirošima obilježila 74. godišnjicu američkog napada atomskom bombom, poziv liderima da očuvaju svijet bez atomskog naoružanja

Hirošima je obilježila 74. godišnjicu američkog napada atomskom bombom na taj grad 1945. godine, kada je stradalo više od 140.000 ljudi.

Gradonačelnik Kazumi Matsui izrazio je zabrinutost zbog rastuće egocentričnosti u svjetskoj politici i pozvao lidere da očuvaju svijet bez atomskog naoružanja. 

"Širom svijeta danas vidimo rast egocentričnog nacionalizma, tenzije pojačane međunarodnim isključivanjima i rivalstvom i zastoj u nuklearnom razoružavanju", naveo je Matsui u svojoj mirovnoj deklaraciji. 

On je pozvao mlađe generacije da nikada ne odbace atomska bombardovanja i rat kao puke događaje u istoriji i pozvao svjetske lidere da posjete Hirošimu i upoznaju se sa onim što se tu dogodilo. Matsui je zahtijevao od japanske vlade da više zastupa interese preživjelih i da potpiše sporazum o zabrani atomskog naoružanja. 

Premijer Šinzo Abe rekao je da su sve izraženije razlike između nuklearnih i nenuklearnih država. 

"Japan želi da služi kao most između nuklearnih i nenuklearnih država i strpljivo pokušava da ih ubijedi da sarađuju i vode dijalog", rekao je Abe u svom obraćanju na ceremoniji. On je obećao je da će održati japanske principe bez nuklearne energije, ali nije obećao potpisivanje sporazuma. 

Bombarder B-29 "Enola Gej" je 6. avgusta 1945. u 8.15 po lokalnom vremenu sa visine od 9.600 metara bacio bombu nazvanu "Mali dječak", koja je posle 43 sekunde eksplodirala na 600 metara iznad zemlje. Procjenjuje se da je temperatura u središtu eksplozije dostigla između 3.000 do 4.000 stepeni Celzijusa.

U napadu na Hirošimu poginulo je više od 140.000 ljudi. Bomba bačena tri dana kasnije na Nagasaki ubila je još 70.000 prije nego što je predajom Japana završen Drugi svjetski rat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.